Op 4 april zal de eerste EP van het Gelderse duo ‘Gipso’ het licht zien. Volledig in eigen beheer gecomponeerd, geproduceerd en gedistribueerd is ‘A Story about life’, zoals de EP heet, een schoolvoorbeeld van hoe talent, kwaliteit en doorzetten kunnen leiden tot een productie die op geen enkele manier onderdoet voor zijn temporaire genregenoten die tegenwoordig zo hoog gewaardeerd worden. Integendeel. ‘A story about life’ is een topproductie die het verdient hoge ogen te gaan gooien en veel beluisterd moet gaan worden.

Gipso is een samenwerking van muzikant en producer Mike Manders, die in de Nederlandse muziekwereld ruime bekendheid geniet als een van de beste, zoniet de beste ‘front of house’ mixer die er is. Mike zit daarnaast onder andere achter de knoppen bij Racoon, Rowwen Heze, Miss Montreal, Herberg de Troost, Linda Zijlmans en Memphis Manicas, too name but a few. De man weet dus hoe muziek moet klinken. Aan zijn zijde in Gipso wordt hij vergezeld door zangeres Marian Beerten. Wat een stem. Prachtig gewoon. Samen maken ze met Gipso de prachtigste sferische muziek. Elektronisch, maar aangevuld met mooie live instrumenten, die de muziek die prachtige klanken meegeven, en qua stijl doet denken aan acts als London Grammar, Asgeir.

Marian en Mike weten met slechts vier tracks op hun EP een mooi beeld te geven van wat ze van plan zijn in de toekomst. Desgevraagd zegt Mike dat ze liever langzaamaan een publiek opbouwen dan dat ze een volledig album maken en dan een hele tijd niks meer van zich laten horen. Klinkt verstandig voor een band die ook live van zich wil gaan laten spreken. Daarom bracht de band dan ook al eerder twee nummers uit. Het prachtige ‘Greenhouse’ en de heel mooi bewerkte coverversie van ‘39’ van Queen, beiden al te beluisteren op Spotify.

‘A story about life’ begint met het nummer ‘Fiction’. Een nummer dat klinkt als een soundtrack. Prachtig dragende akkoorden waarover heen de stem van Marian Beerten die in het hoog meer dan eens vergelijkingen oproept met de stem van Moya Brennan van Clannad. ‘Story’ gaat over de verhalen die we allemaal met ons meedragen. Zijn ze wel waar, is het echt of zijn het maar verhalen? De loepzuivere vocale melodie cascadeert als een Zwitsers bergbeekje over en langs de spaarzame pianoakkoorden en de strings op de achtergrond. Een echt nummer om bij weg te dromen.

‘No one’ is uptempo. Ook weer met de mooie geschilderde sferische achtergrond, waarmee Gipso echt wel een eigen geluid neerzet. Dit keer aangevuld met elektrische en akoestische gitaren. Heel geraffineerd wordt de stem van Marian in de mix meegenomen. Dit nummer heeft hitpotentie. Prachtig voor deze zomer op een terras.

Als afsluiter dan het magistrale ‘Together we’re alone’, waarin Gipso uithaalt en een breed orkestraal geluid neerzet, gedragen door vervormde gitaren en soundscapes. De stem van Marian is ook hier weer de diamanten schittering die het helemaal afmaakt. Gipso werkt inmiddels gestaag door aan nieuw repertoire en ze zijn zich aan het voorbereiden op live shows. Gipso kon wel eens heel groot gaan worden. Hun muziek verdient het. (9/10) (Eigen Beheer)

Deel: