Soms kom je muzikanten tegen waarvan je meteen weet dat ze over een immens talent beschikken. We hebben het over Jacob Collier. Op zijn 17e gingen zijn thuis gemaakte split-screen video’s van covers van populaire liedjes al viral op zijn eigen YouTube-kanaal. Maar nu is de Londense wonderboy niet alleen een hit op YouTube, maar ook live maakt hij indruk vanwege zijn ingenieuze optredens. Na een optreden op North Sea Jazz 2016 en vorig jaar met het Metropole Orkest in het Concertgebouw was afgelopen woensdag de beurt aan een uitverkocht Paradiso Amsterdam.

Jacob Collier (24 jaar) is geboren in Londen en komt uit een muzikaal gezin. Zijn moeder is een vooraanstaande muzieklerares, violiste en dirigente op de Royal Academy Of Music in Londen en zijn vader, die in 2008 overleed, was eerste violist in het Bournemouth Symphony Orchestra. Hij volgde als kind klassieke zanglessen en beëindigde na twee jaar zijn opleiding tot jazzpianist op het conservatorium, teleurgesteld omdat het zo theoretisch bleek te zijn. Echter is Collier zo’n uiterst zeldzaam talent dat je elk instrument in handen kunt geven, waar hij dan binnen de kortste keren niet alleen geluid maar gewoon muziek uit weet te toveren…

In de YouTube-video’s die hem een ster maakten en op het debuutalbum ‘In My Room’ (opgedragen aan zijn muziekkamer thuis in Londen) waarvoor hij twee Grammys won, produceerde Collier zelf. Een wonderkind, en een protegé van Quincy Jones, speelt alles zelf, het liefst diverse instrumenten tegelijk, en zingt of scat er ook nog bij. Op zijn albumdebuut bewerkt hij Brian Wilsons titelsong, Stevie Wonders ‘You And I’ en speelt hij eigen nummers waarin je de invloed van beiden goed terug hoort. In 2018 nam de muzikant zijn album ‘Djesse’ op, een vierluik, waarvoor hij de samenwerking zocht met een groot aantal van zijn muzikale inspiraties, van a-capella groepen tot gospelkoren, Afrikaanse legendes en indie rocksterren…

Zijn muzikale energie is niet te stuiten. Hij kwam letterlijk het podium van Paradiso oprennen en sprong diverse keren op. Collier wist het publiek vanaf de eerste minuut tot de toegift te boeien en hen ook te betrekken bij het optreden. Het publiek was een mooie mix van jong en oud die allemaal dit jonge fenomeen wilden zien en horen. In tegenstelling tot het solo-optreden op North Sea Jazz speelde hij afgelopen woensdag in Paradiso met zijn eigen band, bestaande uit Robin Mullarkey (Bass, Electric Guitar, Keyboards, Percussion), Christian Euman (Drum Kit, Electronic Percussion) en het Portuguese talent MARO (Vocals, Keyboards, Guitars, Percussion).

Collier is een begaafde zanger en multi-instrumentalist en bouwt zijn liedjes laag voor laag op, tot het uiteindelijk klinkt als een eigenzinnige combinatie van jazz, funk, Neo-soul, folk, en doowop. Bij een minder talent zou alles al snel een rommeltje worden, maar Collier wist een bijna bezeten gedrevenheid te koppelen aan een unieke muzikaliteit en een buitengewoon goed gehoor. Zelfs klassieke muziek passeerde hier en daar de revue. Daarnaast kwam er veel improvisatie bij zijn performance kijken. Collier overstroomde bijna van muzikaliteit. Niet gek dat we Quincy Jones, Snarky Puppy, Herbie Hancock en Pat Metheny kunnen scharen onder zijn fans. Zo ook een vol Paradiso.

Foto’s (c) Armand Hoogland

Deel: