Bertolf was de afgelopen Jaren vooral bezig met zijn (cover-)band Her Majesty. Hiermee bracht hij eerst een theatertour rondom The Beatles (met een integrale uitvoering van het album ‘Abbey Road’ en solonummers van de verschillende leden van de Beatles uit begin jaren ’70) Vervolgens kwam de band met een zeer succesvolle tournee waarin ze het werk uitlichtten van Crosby, Stills, Nash & Young. Een solo-album van Bertolf zelf was inmiddels alweer ruim drie jaar geleden (met het album ‘First & Then’ uit 2015), maar nu is hij terug met het nieuwe studio album ‘Big Shadows of Small Things’.

Bertolf heeft de gave om pakkende melodieuze liedjes te schrijven. Op dit album verandert hij zijn recept niet. De Paul McCartney-achtige eerste single ‘Already Down’ was daar al getuige van. Met ‘Please Come Back In My Life’ heeft het album een gitaarpopsong die ook een band als Johan niet zou hebben misstaan. Evenals het Beatlesque ‘A Deer In The Headlights’, maar uiteraard bevat het album ook een aantal ballads waar Bertolf ook een meester in is. Zoals het naar Radiohead neigende ‘Passover’ en de mooie afsluiter ‘Heavy Heart’, dat bijna richting The Eagles neigt. Ook de country-achtige ballad ‘Awake, Rewind’ en het tweeluik ‘Wintertime #1’ en ‘Wintertime #2’ (waarvan de titels een verwijzing zijn naar ‘Waltz #1’ en ‘Waltz #2’ van Elliott Smith) mogen hierbij niet onbenoemd blijven.

Opvallend op dit album is de veel terugkomende orkestratie in een aantal nummers waarvoor het strijkerskwartet The Dutch String Collective tekende die eerder ook al hadden meegewerkt aan het album ‘The Jester’ van een andere singer-songwriter uit de Excelsior stal: Yorick van Norden.

Een radiohit als ‘For Life’, ‘Cut Me Loose’ of ‘Mary’ bevat dit album niet. Maar dat doet niets af van het feit dat Bertolf opnieuw een sterk en persoonlijk album heeft afgeleverd met stuk voor stuk mooie pakkende liedjes. (8,0/10) (Excelsior).

Deel: