De alom bekende popconcertzaal Muziekgieterij Maastricht zal komend jaar een grote metamorfose ondergaan, waardoor er al geruime tijd verbouwd wordt. Een nog grotere zaal zal zich openbaren achter een grote glazen wand. Hierdoor zal plaats zijn voor een nog groter publiek en dus bands die dit grote publiek aantrekken.

Zorgvuldig uitgekozen bands

Naast deze grotere namen, zou de Muziekgieterij de Muziekgieterij niet zijn als ze ook minder bekende bands uitnodigen om zich op het kleinere podium te manifesteren. Dit gebeurt op de zogenaamde ‘Transformerclub’ avonden vrijwel twee keer per maand op de maandagavond in de kleine knusse officezaal. Al geruime tijd een avond die met recht zijn bekendheid heeft gekregen bij het grotere publiek, want ‘Transformerclub’ betekent een avondje muziek voor een schamele vier euro, van zorgvuldig uitgekozen veelbelovende bands die je waarschijnlijk nog niet kent, maar die geheid over een paar maanden zo doorbreken, dat je had gewild dat je ze eerder had opgemerkt.

Lagüna

Wij van Maxazine waren er een aantal keren bij en het viel ons niet tegen. Misschien herinner je je nog het interview dat we hadden met de Belgische band Lagüna op de Transformeravond van maandag 10 november jongstleden: Een interview dat ze gaven net voordat ze hun opwachting deden om hun allereerste ep te presenteren. Ook zo’n band, waarvan de Muziekgieterij beloofde dat je deze band gehoord en gezien moest hebben:

Een 5 koppige jonge postpunkband die in België de finale behaalde tijdens het befaamde Humo’s Rockrally en zich dus hier al ruim bewezen had niet zomaar een band te zijn. We waren zeer benieuwd wat Lagüna ons te bieden had en dat viel niet tegen: Lagüna liet ons vol verwondering achter na hun concert. Hun eerste EP die ze die avond promootten telde vier nummers en dat zorgde voor een kort maar zeer krachtige gig, waarvan het publiek meer van wilde horen. Een ‘we want more’ van het publiek hielp in dat geval niet als je als band niet meer nummers hebt, dus we moesten het ermee doen en deze band in ons hart sluiten en zorgen dat we hun concertagenda in de gaten gingen houden! Precies wat dit concept ‘Transformerclub’ wil bereiken: je wilt er meer van horen!

Josephine

Zo bezochten we ook de eveneens Belgische Josephine, nadat de band Bonfire Lakes de maand november had afgesloten, Marble Sounds de maand december had geopend, gevolgd door The Bony King Of Nowhere, die vorige week maandag hun tryout had gehad. De band Josephine, die benoemd is naar de pas twintigjarige voorvrouw Josefien de Loof, won afgelopen jaar de publieksprijs van eveneens Humo’s Rock Rally. Alwaar ze voor de eerste maal optraden als band.

We lieten ons weer verrassen. De Muziekgieterij beloofde ons in de aankondiging een stijl muziek, zwevende tussen pop, soul en R&B. Interessant genoeg om dit eens live te gaan aanschouwen. Een jonge frisse meid met een zeer opvallend hese stem die meteen het geluid van de band typeert. Ook een band die zichtbaar met plezier op het podium stond en het publiek herhaaldelijk bedankte voor de opkomst en het enthousiastme, daar dit pas de derde keer was dat ze Nederland aandeden.

Het nummer ‘Please’, waar ze zelf die gitaar ter hand nam, zorgde voor een waar kippenvel moment! Een prachtig evenwicht tussen gitaar en haar hese stemgeluid. Zeer gevoelig overgebracht qua zang en mimiek. Wat ons betreft het nummer dat de toon van deze avond zette en zorgde dat toen ze het podium verliet, het publiek verwachtingsvol maar tevergeefs naar het podium bleef staren in afwachting of ze misschien nog terug kwam voor een toegift. Maar ook Josephine haar nummers waren op en weer bleef het publiek achter met een gevoel van: ik wil meer! Josephine sloot dit jaar het Transformerconcept af en dit werd gevierd met ditmaal een gratis toegang.

Laat je verrassen de maandagavonden in 2019

Ook in het nieuwe jaar zal de Muziekgieterij dit concept voortzetten, beginnende met de Belgische band Whispering Sons. Een band die toch al wat bekendheid verworven heeft bij de ware muziekliefhebber. Zeker een goed voornemen voor 2019 om eens te besluiten je de maandagavond te laten verrassen en zo op jouw beurt deze veelbelovende bands een kleine drie kwartier aan te moedigen. Mocht je nog moe zijn van het weekend of van je eerste school- of werkdag dan zijn er gezellige knusse hoekjes voorzien om je neer te vleien met een drankje om je eventuele nadorst mee te stillen. Bands die dit zeer zeker verdienen volgens ons en niet te vergeten: volgens de Muziekgieterij.

Transformerfestival

Volgend jaar presenteert de Muziekgieterij in navolging van deze maandagavonden voor de derde keer het Transformer festival. Namelijk van zaterdag 15 juni 16.00u tot en met zondag 16 juni 01:00u. Ook een weekend om zeer zeker even te checken, mocht je de twee eerdere edities gemist hebben.

Foto’s (c) Anita Martin, Annapileafoto 

Deel: