Donderdag 8 november stonden Eric Gales en Popa Chubby voor het eerst als double bill op het programma van Metropool. In Amerika hebben ze al eens eerder samen gespeeld, maar buiten Amerika hadden ze dit nog nooit gedaan. Metropool in Hengelo had dus de primeur.

Toen we Metropool binnen liepen zagen we meteen Popa Chubby achter zijn eigen merchandise stand zitten. Iets wat je nog maar weinig ziet, een artiest die zelf zijn merchandise verkoopt. Naast Popa zat zijn vriendin, die er de rest van de avond zou blijven zitten. Popa zelf vertrok tijdens de set van Eric Gales, die als eerste op mocht, richting het backstage-gedeelte. Naast de merchandise stand van Popa Chubby stond de stand van Eric Gales. Gales was op dat moment nog niet bij de stand aanwezig maar na zijn optreden vertrok ook Gales naar de merchandise stand om zijn fans te begroeten. En natuurlijk met hen op de foto te gaan voor, zoals hij het zei: ‘Bookface en Twatter’.

Eric Gales

Toen we de zaal van Metropool binnen liepen waren er nog niet zo gek veel mensen. We kregen een beetje het idee dat de meeste mensen alleen voor Popa Chubby kwamen en dat was ontzettend jammer. Want Eric Gales zette een zeer, zeer strakke show neer en de waardering vanuit het publiek was dan ook goed te horen. Mensen die niet bekend waren met het werk van Gales gingen volledig uit hun dak. Gales zelf had enorm veel lol op het podium en zei meerdere keren dat dit het leukste publiek van de tournee was. Tussen de nummers door stond Gales met een grote glimlach op zijn gezicht het publiek toe te spreken maar de zaal bleef niet stil en soms werd er wat terug geroepen. En daar reageerde Gales dan weer op. Als hij uitgepraat was liet hij meteen horen wat een ongelofelijk goede gitarist de man is. In een uur tijd zette Gales Metropool volledig op z’n kop. Bij de merchandise stand van Gales was het dan ook zeer druk na het optreden. We weten zeker dat Eric Gales wat nieuwe fans heeft gekregen tijdens dit optreden. En dat was volledig terecht. Hij zette een super goede show neer.

Popa Chubby

Toen Popa Chubby het podium opkwam was het een stuk drukker in de zaal dan toen Gales het podium opging. Het kan zijn dat het tijdens het optreden van Gales drukker is geworden in de zaal, maar wij waren zo onder de indruk van het optreden van Gales dat we niet meer naar het publiek hebben gekeken. Popa moest eerst nog even inspelen op het podium om vervolgens meteen los te gaan met het Rolling Stones-nummer ‘Sympathy For The Devil’. Na het nummer begroette Popa het publiek met een zeer enthousiast: ‘Hello Hengelo!’ (wat hij erg goed kon zeggen trouwens). De man heeft wel vaker in Hengelo opgetreden en het publiek is dus goed bekend met het werk van Popa Chubby. Het publiek ging dan ook meteen los (nou was het publiek ook goed opgewarmd door Eric Gales). Popa speelde ook een uur lang en bracht, zo zei hij zelf, alleen zijn beste nummers want dat was wat het publiek in Hengelo verdiende aldus Popa.

Foto’s: © Filip Heidinga

Deel: