Boekingskantoor en festivalorganisator Friendly Fire heeft Niels Geusebroek benaderd voor hun concept Throwback To. Het idee is dat Nederlandse artiesten met een clubtour een hommage brengen aan artiesten die hen inspireerden om zelf muziek te maken. Niels dacht hierbij meteen aan Coldplay die hem al vanaf hun eerste single ‘Yellow’ wist te boeien en een grote inspiratiebron voor hem is. Maar het zijn nogal grote voetstappen om te vullen. Coldplay-zanger Chris Martin heeft een groot bereik dat vergelijkbaar is met dat van Niels. Chris kan volgens Niels echter net iets hoger. Daar heeft de zanger bij zijn keuze uit de vele Coldplay-hits wel rekening mee gehouden.

Dit is de eerste Throwback To-tour in de serie. Later dit jaar zal naar verwachting de volgende aangekondigd worden.

Het Arnhemse Luxor Live was deze avond gevuld met een gemengd publiek dat twee redenen had om een mooie avond te verwachten. Niels Geusebroek én de muziek van Coldplay. Bij opkomst keek de zanger uitgebreid de zaal rond om alles in zich op te nemen. Hij was duidelijk van plan te gaan genieten van dit optreden. Onder begeleiding van zijn vierkoppige band en zijn eigen gitaar begint Niels de avond sterk met ‘Politik’, ‘Clocks’, ‘Violet Hill’ en ‘God Put a Smile Upon Your Face’.

GeusebroekNa een luid applaus gaf Niels aan dat hij een geweldige avond verwachtte met een publiek dat er duidelijk zin in had, omdat deze zaal als eerste uitverkocht was. Hij stelde zich bescheiden op door ervan uit te gaan dat de mensen in de zaal waren gekomen omdat zij, net als de band en de zanger zelf, Coldplay-liefhebbers zijn. Hij vertelde dat hij zich voelde als een kind in een snoepwinkel omdat hij allemaal zelfgekozen nummers van Coldplay mocht spelen.

Niels-Geusebroek-Coldplay-Luxor

Tijdens ‘Trouble’ bleek dat de stem van Niels wel heel geschikt is om zijn favoriete band te eren. Niels houdt duidelijk van interactie met het publiek dat ook tijdens ‘Magic’, ‘Lovers in Japan’ en ‘A Sky Full of Stars’ lekker meezingt. De zanger en zijn band wisten, ondersteund door een prachtige lichtshow, het gevoel te creëren dat je aanwezig was bij een groot concert zonder de intimiteit van Luxor te verliezen.

Geusebroek

Nadat het wat minder bekende ‘.42’ ten gehore was gebracht, kwam toetsenist Jack van de Ven met zijn keyboard naar de rand van het podium om daar samen met Niels het prachtige ‘Everglow’ te spelen. Het jongste bandlid, Reinier Scheffer, pakte hierbij zijn moment met een mooie gitaarsolo. Voor het nummer ‘The Scientist’ nam Niels zelf plaats achter de keyboard. Het publiek beloonde de nummers met een daverend applaus. Niet alleen het publiek maar ook de band genoot met volle teugen. Zelfs de rustige, een beetje mysterieuze basgitarist ‘Bartel Bartels’ werd gegrepen door de geweldige sfeer.

Geusebroek

De zaal ging vervolgens lekker los op ‘Yellow’ en na het korte ‘Parachute’ en ‘Green Eyes’ werd het publiek meegesleept met het wonderschoon vertolkte ‘Fix You’. Onder een enthousiast applaus verliet de band het podium, om daarna terug te keren om de zaal helemaal op z’n kop te zetten met achtereenvolgens ‘Charlie Brown’, ‘Every Teardrop Is a Waterfall’ en ‘Adventures’. Er werd volop meezongen en gedanst.

Geusebroek-Coldplay-Luxor

Als klap op de vuurpijl, en dat kon natuurlijk niet uitblijven, werd afgesloten met de wereldhit ‘Viva la Vida’. Aan het slot van dit nummer kwamen alle bandleden, inclusief drummer Stephan van der Meijden met zijn trommel, naar de rand van het podium om het feestje mee te vieren met het publiek dat maar door bleef zingen en er geen genoeg van kreeg. Het was een mooi einde van een geslaagde avond waarbij Niels Geusebroek zijn kwaliteiten heeft bewezen. Het was een groots optreden dat eer bewees aan een grootse band.

foto’s (c) Kevin Knipping

Deel: