De Dijk, Nederlandse band, genoemd naar de Amsterdamse Zeedijk, opgericht in 1981. Bekend van nummers als ‘Bloedend hart’ en ‘Mag het licht uit’. Zaterdag 20 oktober ging om 21.30 uur het licht uit in de Hilversumse Vorstin en de spotlights aan voor de band die staat als een dijk! Al weken uitverkocht, dus een bomvolle Vorstin had er zin in!

Tijdens het opkomen van de band was er groot gejuich door de talrijke fans. Dit bleef zo tijdens de eerste drie nummers, ‘Laat het vanavond gebeuren’, ‘Binnen zonder kloppen’ en ‘Als ze er niet is’. Daarna ging het licht weer volop aan. Zanger Huub van der Lubbe: “Zo, nu kan ik ook even kijken wie er allemaal zijn”, om vervolgens in te zetten met het nummer ‘Niemand in de stad’. Een lekker Up-tempo nummer dat het goed deed. Huub en zijn mannen wisten het publiek te bespelen en andersom. Huub zijn charisma en Joe Cocker-achtige bewegingen maken hem tot het boegbeeld van de groep. Toch is de gehele band ijzersterk en straalden ze zekerheid uit. Daardoor kwamen de nummers echt binnen.

De songs gingen vlot in elkaar over. Tijdens ‘Wakker in een vreemde wereld’ trok Huub zijn jasje uit onder luid gejoel, en binnenstebuiten weer aan. Een steengoede saxofoonsolo volgde. De blues-achtige groove bleek een gouden greep in ‘De blues verlaat je nooit’. Dit ging prachtig over in het ingetogen ‘Mijn van straat geredde roos’. Halverwege het nummer ‘Zevende hemel’ gaf gitarist Jelle Broek een mooie gitaarsolo weg. Hij is verreweg het jongste bandlid, zoon van drummer Antoine Broek, maar paste fantastisch in de groep. Niemand kan het alleen, dus volgde ‘Ik kan het niet alleen’.

De band verdween van het podium, de mensen riepen om een toegift. Natuurlijk! Er werden nog drie nummers gebracht, waaronder ‘Dansen op de vulkaan’. De Vorstin ging helemaal los! Na dit feestje dacht iedereen dat het daadwerkelijk was afgelopen, maar Huub kwam terug met een schoon shirt aan met daarop de tekst: maak van je shit een hit. De hit ‘Bloedend hart’ volgde. Iedereen zong uit volle borst mee, ook tijdens het: ‘Ik ben nergens goed voor’. Als extraatje werd Hilversum ook nog getrakteerd op ‘Groot hart’. Dit maakte de avond helemaal af. Het was een top optreden!!

Deel: