Met dit keer twee Nederlandstalige bands en twee uitvallers was de Dutch Blues Challenge 2018 verrassend te noemen. The Dynamite Blues band won de Challenge voor de bands in De Rustende Jager in Nieuw Vennep.

Het spits werd deze middag afgebeten door The Marbletones, een club gedreven muzikanten die zich in in een Rockin’Fifties style onder leiding van Anne-Maarten van Heuvelen op een vakkundige en swingende wijze door de set heen werkten. Dat ze niet, door een overigens vakkundige jury van binnen- en buitenlandse komaf, voor een enkele prijs waren aangemerkt, was teleurstellend.

De tweede plek op het podium was voor The Dynamite Blues band, een band die inmiddels vijf jaar bestaat. Met als frontman, zanger en mondharmonica-speler Wesley van Werkhoven bracht deze dynamische band het met een spetterend optreden tot de eerste plaats in de Dutch Blues Challenge 2018.

Van de ingeschreven duo’s bleef er na de afzegging van één, nog maar één ander over, Gumbo & the Monk. Doordat ze door de jury als nog wat ‘pril’ werden aangemerkt was als prijs een aantal toegezegde optredens in den lande hun deel zodat ze daar wat ervaring op kunnen doen.

Zangeres Mariska van de Brink bracht met haar groep Maaris (hoe verzin je het) een gedegen set met een hoog volume, meer Rock dan Blues met een fraai uitgedoste gitarist Chiron Schut, het aanzicht wil ook wat. Maar mijn hemel, wat een onplezierige uitstraling had het geheel, het introverte optreden werd dan ook niet beloond.

Toen was het de beurt aan de eerste Nederlandstalige bluesband Hollands Blauw. De reacties uit het publiek maar ook van de jury waren wisselend. De één vond het uniek en verfrissend om Bluesteksten in de eigen taal te horen, sommige puristen vonden het geen pas hebben. Normaal gesproken luistert men bij live-optredens niet eens naar wat er gezongen wordt, nu werd men wel heel erg benadrukt op songs die over een lelijke zuster en meters bier e.d. gaan. Had men gewonnen, had het publiek in Memphis in ieder geval een strakke, kundige band gezien die er goed plezier in had. Als een soort derde prijs ging de groep naar huis met een beloofd optreden op Culemborg Blues 2019.

Na de pauze was de beurt aan het trio Sheewawah, een band rondom zanger/gitarist/liedjessmid Jeroen Kant die al vier CD’s met eigenzinnige Nederlandstalige songs bij elkaar schreef er daar al jaren stad en land mee afstruint. De bluesliefhebbers lieten het optreden al snel voor gezien wat het was meer Pop/Rock-muziek wat men voorgeschoteld kreeg en dat is natuurlijk vloeken in de kerk. Shewawah werd in ieder geval nog beloond met een toezegging tot een optreden op Texel Blues 2019.

Over het algemeen genomen was het een fijne diverse aflevering van de Dutch Blues Challenge. Er werd ook nog door de winnende band van verleden jaar, Ragtime Rumour, opgetreden en was er na afloop een superjam met o.a. Kat Riggins, kersen op de taart. Dit keer werd de voorselectie gelukkig weer gehouden door de jury van de Dutch Blues Foundation, in plaats van dat de finale door ‘kromme’ stemmingen in voorrondes werd bepaald, wat de kwaliteit van de bands in de finale niet ten goede kwam.

Foto’s (c) Tom Moerenhout

Deel: