Linedansen, een kilt en een enthousiast publiek. Dat waren de ingrediënten van de avond The Dublin Legends in Hedon Zwolle. Met een aankondiging die zelfs de grote artiesten niet zou misstaan, “Ladies and gentlemen, please welcome The Dublin Legends”, kwamen de heren het podium op. Een band die gezien mag worden als de voortzetting van de legendarische Dublinners.

Onder luid applaus begon de band met een instrumentaal nummer en de sfeer zat er meteen goed in bij het publiek. Ergens bij de eerste noten begon een aantal mensen mee te klappen en daarmee stopten ze alleen om verder te applaudisseren. Op verschillende plekken in de zaal stond menigeen te line-dansen alsof ze Michael Flatley zelf waren. Oud-Dublinner Séan Cannon zelf deed op het podium ook nog een aantal keer een dansje mee.

De aankondiging dat The Dublin Legends iedere concertzaal binnen een paar minuten omtoverden tot Ierse pub was niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het hele plaatje klopte in deze. Het geluid, het licht en de toegankelijkheid van de band. Er was volop contact met het publiek, en men was in voor een geintje. Dit gaf je als publiek het gevoel dat je meedeed aan de uitvoering van de band.

De Ierse folk slingerde zijn weg door de Hedon, waarbij vooral de klassiekers als ‘Dirty Old Town’, ‘Rocky Road to Dublin’ en natuurlijk de single waarmee de Ierse band doorbrak, ‘The Irish Rover’ niet werden overgeslagen. De opmerking dat ‘Whisky In the Jar’ “A song by Metallica” is, bracht bij iedereen een grote glimlach op het gezicht. De kenner weet immers dat het beroemde nummer een traditioneel Iers nummer is en al vele tientallen jaren geleden door de Dublinners op plaat is gezet. Ver voordat Metallica dat deed. In 1968, toen de Dublinners het nummer al opnamen, moest Metallica zelfs nog worden opgericht.

Muzikanten in hart en nieren, dat kon je echt merken aan The Dublin Legends. Maar ook een groot stuk humor stond garant deze avond. De Dublinners treden in oktober nog enkele malen op in Nederland, alvorens via Duitsland weer terug te gaan naar Ierland. Maar wees gerust, gezien de passie van de Dublin Legends komen ze vast en zeker volgend jaar weer terug naar ons land.

Foto’s (c) Robert Westera

Deel: