Het zit er weer op, Lowlands 2018. Een van de grootste festivals van Nederland, met meer tenten en artiesten dan je kan bezoeken. De echte Lowlands-ganger komt dan ook niet echt voor de artiesten, maar meer voor de sfeer. En sfeer was er, ook afgelopen weekend.

Biddinghuizen staat al sinds jaar en dag ieder jaar op zijn kop, vanwege de vele duizenden Lowlands-gangers, die het kleine plaatsje ieder jaar komen verblijden. Niet Biddinghuizen centrum, maar het festivalterrein net naast Walibi. Dit jaar had de organisatie weer een mooie line up opgezet, waar iedereen wel enkele toppers tussen kon vinden die ze graag hadden bezocht. Gelukkig stonden de podia ook dit jaar weer op redelijke loopafstand, dus van het ene naar het andere podium was dan ook geen probleem.

Lowlands had dit jaar geen uitgesproken headliners. Veel acts stonden eerder in de maand nog op het vele malen grotere Sziget festival in Budapest en ook daar gaat men meer naar toe vanwege de sfeer en ervaring. Het verschil is wel dat Sziget vele tienduizenden mensen uit andere landen aantrekt, en Lowlands het voor 95% moet doen met Nederlanders zelf.

Toch waren er een flink aantal stabiele en sterke optredens te vinden op het festival. De Staat bijvoorbeeld, die stond als een huis. Maar goed, dat doen ze al jaren. Nile Rogers had een volle bak en swingde als vanouds de pan uit. Spinvis was daarentegen ingetogen, een echte Lowlands-artiest, en ook hij had een groot en aandachtig publiek. Terecht, en dat gaat hij de komende maanden ook uitdragen in de zalen door het land.

De inmiddels 71-jarige Patti Smith gedroeg zich op Lowlands als een priester op het podium. Hoewel, ‘the Godmother of Punk’ gedroeg zich niet alsof die 71 jaar haar echt belemmerde. Dua Lipa had op een andere manier een uptempo show, met veel vaart er in. Inmiddels helemaal doorgebroken, deze zangeres, die het zeker nog lang gaat maken.

N.E.R.D. was genoemd als een van de headliners. De band is sinds kort weer bij elkaar en was erg gaaf met hun stripfiguren, die ook op een afstand goed te zien waren. Het was echter niet alleen muziek wat de klok sloeg, want juist het Nationaal Ballet was een prachtig rustpuntje in het drukke programma. En zo was Lowlands 2018 weer een mooie samensmelting van muziek, dans, theater, cabaret en wat allemaal nog meer.

Foto’s (c) Hans Kreutzer
Meer geweldige foto’s op Facebook

Deel: