Vrijdag was alweer de derde dag van wellicht het mooiste muziekfestival ter wereld: Het beroemde Sziget festival in Boedapest, Hongarije. Na twee heerlijke dagen met goed weer, was de derde dag iets onheilspellender. Muzikaal gezien echter was het weer een dag om van te smullen.

The Kooks

Het meest ultieme festivalbandje van dit moment moet wel The Kooks zijn. Leadzanger en gitarist Luke Pritchard wist precies hoe hij het publiek moet bespelen en kondigde bepaalde nummers zo aan dat het zonder de titel te noemen gelijk duidelijk was wat er zou gaan komen. Sziget kreeg als allereerste nummer ‘Eddie’s Gun’ te horen en gelukkig was er naast alle bekende hits als ‘Always where I need to be’ en ‘She moves in her own way’ ook tijd voor het nieuwste nummer van de band. ‘Four Leave Clover’ is uitgebracht in juli dit jaar en echt herkenbaar als een authentiek Kooks-nummer. “Ik ben zo hongerig, het spijt me dat ik geen Hongaars spreek”, grapte de zanger.

Parov Stelar

Na The Kooks werd het publiek op Sziget op enkele waarschuwingen getrakteerd door de (overigens geweldige) organisatie: Ook hier in Boedapest was storm opkomst. Gelukkig bleef deze wel op afstand, maar een beetje voorzorgsmaatregelen konden geen kwaad. Parov Stelar mocht dan wel achter zijn booth staan, voor hem stond er een volledige band die voor de animatie zorgde. Het koper, de zang en gitaren gaven het geheel veel meer dimensie, diepgang en iets om naar te kijken. De formatie heeft vorig jaar heel veel in deze stad gespeeld, vaker nog dan in hun eigen Oostenrijk, en was dan ook heel erg blij om weer terug te zijn. Zeker omdat er nu zo veel meer nationaliteiten aanwezig waren om van dit feestje te genieten.

De zwingende, opzwepende geluiden die van het podium afkwamen zorgden ervoor dat het hele veld stond te dansen. Eigen nummers werden zo nu en dan wat dieper gemaakt met een zwaardere beat.  Op Spaanse gitaar in combinatie met trombone klonk ‘Feel Good Inc’ van de Gorillaz weer heel anders dan het origineel en de oplettende luisteraar kon ook een stukje van een van de nummers van rapper Tiga ontdekken.

De band heet in zijn geheel Parov Stelar de Master of Disaster, maar frontman Pavlov Stelar is feitelijk de Master of Swing dance. ‘All Night’ kennen we ook allemaal en het was dan ook even opkijken toen de beat viel. Normaal gesproken is dat een stuk met veel koperblazers, maar dit keer was het nummer donkerder en ruiger dan het publiek kende. De mix was iets wat op Sziget toch met veel gejuich werd ontvangen. Het kon dan ook niet anders dan dat het laatste nummer van de set speciaal voor de dames was, al vonden de mannen ‘Booty Swing’ ook een geweldig nummer. Op het moment dat de buiging gedaan werd startte het nieuwste nummer in. Maar zonder band klonk ‘Mambo Rap’ toch minder vol dan alle andere nummers die we gehoord hebben. Toch zetten Pavlov Stelar een energieke set neer waar vele duizenden Sziget-gangers flink van genoten hebben.

Lana Del Rey

Onder luid applaus kwam Lana Del Rey, Elizabeth Woolridge Grant, het podium op. Vanaf het eerst moment pakte ze het publiek in met haar dromerige stem. Dat ze niet alleen een beeldschone verschijning is maar ook een geweldig lieve vrouw bleek toen ze tijdens een van haar zoete nummers het podium afliep en rustig de tijd nam voor haar fans op de eerste rijen om een aantal selfies met de zangeres te nemen. Daar zullen tientallen fans een hele tijd op kunnen teren. Even later was ze weer terug waar het voltallige publiek haar liever zag, op het podium. Daar kreeg ze het verzoek om ‘Blackest Den’ te zingen, waar ze natuurlijk gevolg aan gaf. A capella bracht ze het nummer op mooie wijze ten gehore. We konden goed zien dat de inmiddels 33-jarige Lana del Rey zich volledig op haar gemak voelde op het grote podium in Boedapest, want waarom zou je niet op een vleugel gaan liggen? De achtergrondzangeressen zorgden wel voor de show er omheen, moet ze gedacht hebben, en gelijk had ze. Over haar zwoele stem en nummers als ‘Young and Beautiful’, ‘West Coast’ en ‘Video Games’ zullen velen nog lang nadromen en waarschijnlijk werd het voor anderen een nog hetere nacht.

Morgen, zaterdag, wordt door Bastille en Mumford & Sons met een Brits tintje afgesloten. Sziget is overigens het enige festival wat de laatstgenoemde band zal aandoen in Europa, dus waarschijnlijk zullen veel die hard Mumford & Sons fans richting het eiland in de Donau zijn afgereisd voor deze band. We gaan het zien…

Deel: