Dat de blues dood zou zijn wordt al sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw gezegd. Niets is minder waar. Blues is, net als alles, onderhevig aan ontwikkeling en evolutie. Dat is wel duidelijk door de jonge muzikanten die dit genre in hun hart hebben gesloten en er mee aan de slag gaan. Een van hen is de uit het Australische Perth afkomstige Matty T. Wall. Na zijn debuutalbum ‘Blue Skies’ in 2016, waarop hij duidelijk nog zoekend was, lijkt hij nu zijn stijl gevonden te hebben.

Op ‘Sidewinder’ staan twaalf nummers, waarvan acht van eigen hand. Wall wordt begeleid door Stephen Walker (bas) en Ric Whittle (drums). Daarnaast horen we nog blazers, keyboard en strijkwerk. Wat stijl betreft bevindt Wall zich ergens tussen rock en blues, waarbij ook invloeden uit boogie, soul en hardrock te horen zijn. Naast een uitstekend en smaakvol gitarist is hij een prima zanger. Hoewel ik wel een puntje van kritiek heb in een nummer als ‘Change Is Gonna Come’. Hierin hoor je duidelijk dat hij zijn stem moet forceren om er voldoende soul in te leggen. Verder past het allemaal prima. Bij een nummer als ‘Something Beautiful’ pas de stem weer prima. Schoenmaker blijf bij je leest. Andere nummers die het vermelden waar zijn, zijn de stevige uitvoering van Freddie Kings ‘Going Down’, het zelfgeschreven ‘Can’t Stop Thinkin’’ en ‘Mississippi KKKrossroads’, een soort hardrock/hiphop dat duidelijk is geïnspireerd door Nina Simone’s ‘Mississippi Goddamn’. Prima cd. (7,5/10) (Hipsterdumpster Records)

Deel: