Maandagavond stond de grootste Canadese rockband van het moment, Nickelback, op het podium van Ziggo Dome in Amsterdam. De band verraste vriend en vijand met een spectaculaire en gedenkwaardige avond, waarbij de band hit na hit voorbij liet komen.

Opener van de avond was de Zuid-Afrikaanse band Seether. Met twee platina platen en twee andere gouden albums, in totaal meer dan 4,6 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht, kwam de band Seether stipt op tijd het podium op als voorprogramma van Nickelback. Rechtstreeks uit Zuid-Afrika bestookte de band Amsterdam maandagavond met ‘Stoke the Fire’ van hun nieuwe album ‘Poison The Parish’ en zong daarna hun grootste hits, waaronder ‘Broken’, ‘Fake It’ en ‘Remedy’.

Na een mooie set van Seether verscheen een gigantische teller op het grote scherm: Nog 20 minuten tot het verwachte moment dat Nickelback terugkeerde op het podium, als einde van de Europese tournee nu in Ziggo Dome met de ‘Feed The Machine Tour’. ‘Feed The Machine’ is het negende, gelijknamige studioalbum en volgens velen een van de beste albums sinds ‘Silver Side Up’, het album waarmee de band definitief doorbrak. Nickelback is een van de meest succesvolle acts van de laatste twee decennia en hun onvermijdelijke monsterhit ‘How You Remind Me’ kwam natuurlijk voorbij. Het duurde echter wel tot het einde van de officiële setlist, want voor het zover kwam, bracht de band natuurlijk mee.

Het concert begon met het nummer ‘Feed The Machine’ van het gelijknamige album, het scherm en de lichteffecten transformeerden de atmosfeer van de Ziggo Dome samen met de energie van het publiek dat meeveerde met de band. Frontman Chad Kroeger gaf aan dat hij heel blij was om terug te zijn en verwende het publiek dat luid ‘Photograph’ meezong. Polaroidfoto’s van momenten van de tour van de band werden op het grote scherm getoond en brachten mooie herinneringen aan het publiek, dat aan het einde van het nummer niet vergeten was wat er maandag aan de hand was. Samen met de band zong het publiek ‘Happy Birthday’ voor bassist Mike Kroeger en met voldoende bier werd zijn verjaardag gevierd.

Twee fans werden zelfs het podium opgeroepen tijdens ‘Rockstar’ om het nummer mee te zingen. Een van hen was een vocalist van een Nederlandse rockgroep, de ander een meisje met een mooi blauw haar, volgens Chad. De twee hadden veel plezier met de band en gedroegen zich als echte rocksterren. Aan het einde van het nummer kwam de hele band samen met de twee om een selfie te maken om zo het moment voor altijd vast te leggen.

Ter ere van zijn vriend Vinnie Paul van Pantera, die een paar dagen geleden helaas te vroeg was overleden, speelde Chad het nummer ‘If Today was Your Last Day’. Chad was duidelijk aangedaan en waarschuwde al vooraf dat hij zou proberen het nummer te spelen zonder te huilen. Vanaf de eerste akkoorden was duidelijk hoe ontroerd de band was en Nickelback speelde het nummer met tranen in hun ogen.

Een jongen uit het publiek mocht elektrische gitaar spelen en op verzoek speelde hij ‘Animals’ op de gitaar van Chad, die verschillende keren zei dat de jongen beter voorbereid was dan hij voor de show en hij een complete rockster was. De jongen, zij aan zij met gitarist Ryan Peake en Chad Kroeger, werd na het einde van het lied dan ook geprezen door het publiek en de band.

Als de band tijdens grote hit ‘How you remind me’ het podium af loopt, lijkt het concert ten einde. Enkele minuten later komt de band rustig weer oplopen en terwijl Chad enkele handtekeningen aan sommige mensen tegen het podium aan gaf, begon Nickelback aan de terechte toegift. Met ‘Gotta Be Somebody’, ‘Savin’ Me’ en “Burn It to the Ground” sloot de band de avond af met ongelooflijke licht-, video- en rookeffecten, en leek het er zelfs even op dat de Ziggo Dome in brand stond. Met rood en oranje licht en een welgemeend “Good rocking with you, Amsterdam!” werd afscheid genomen. Voor nu dan, want Nickelback sloot de tournee succesvol af in Amsterdam, om hopelijk snel weer terug te komen.

Foto’s (c) Rafael Koch Rossi

Deel: