Op vrijdag 9 juni beklom de Tilburgse Guus Meeuwis opnieuw het podium in het Philips Stadion te Eindhoven. Voor het dertiende jaar brengt hij de Groots Met een Zachte G-stadionconcerten naar Eindhoven. Ruim 33.000 bezoekers woonden de eerste avond bij, al snel bleek dat ook dit jaar de concertenreeks een doorslaand succes zal zijn.

Tegen het einde van middag werden de eerste fans gespot op ‘het plein van de hemelse voorpret’, waar de eerste fans alvast de eerste liters bier uit de tap lieten stromen. Met een broodje frikandel, een frietje of een pizzapunt dropen zij gestroomlijnd naar de ingangen van het PSV-stadion. Daar werd om kwart voor 8 de eerste muzikale noot gespeeld door Diggy Dex, het voorprogramma van de avond. Hij verzorgde een kwalitatief voorprogramma. Nummers als ‘Slaap Lekker’ en ‘Treur Niet’ werden enthousiast ontvangen door het publiek. Maar niets overtrof het openingsapplaus bij de opkomst van Meeuwis zelf, door velen geëerd als een ware muziekheld. Hoewel de zanger de traditie van het openingsfilmpje dit jaar liet varen, enthousiasmeerde zijn opkomst het publiek. Met het nummer ‘Je staat niet alleen’ en ‘Groots zijn’ trapte hij de avond af. Uiteraard niet zonder een extreme hoeveelheid confetti een heerlijke ouverture, Meeuwis weet inmiddels wel hoe hij een stadion moet inpakken.

Guus_Meeuwis

Al ruim 2 miljoen bezoekers woonden de afgelopen dertien jaar een concert in de Groots-reeks bij. Meeuwis en zijn team hebben dan ook een authentieke vorm gevonden in het organiseren van de concerten. Ieder jaar staan er nieuwe verrassingen op de planning, maar ook ieder jaar zijn er herkenbare en terugkomende momenten in de show. Deze combinatie voelt prettig en vertrouwd aan. Toen Meeuwis met zijn gitarist JW-Roy naar de middenstip wandelde en ‘Het is een nacht’ speelde, was dat een herkenbaar en eervol momentje.

Maar naast de oude vertrouwde momenten (bijvoorbeeld het biergooi-moment bij ’T Dondert en het Bliksemt’) verschenen er ook weer een aantal verassingen op het grootste podium in het PSV-stadion. Zo zong Ilse DeLange samen met Guus het nummer ‘Toen ik je zag’ en verscheen Kraantje Pappie op het podium. Hij pakte de zaal in met het nummer ‘Feesttent’ waarna hij samen met Meeuwis een medley bracht met de nummers ‘Verliefd zijn’ en ‘Lil Craney’.

Guus_Meeuwis_Ilse_de_Lange

Guus_MeeuwisNa het optreden van Kraantje Pappie schoot de avond in een stroomversnelling, Meeuwis speelde in hoog tempo zijn grootste feesthits als ‘Ik ook van jou’ en ‘Mag ik dansen’. Samen met het Mastreechter Staar bracht hij ‘Brabant’ als avondafsluiter. Althans, een voorlopige avondafsluiter. Want kort daarna verscheen Mental Theo op het podium die het publiek verraste met een happy hardcore medley. Een energieke en jeugdige afsluiting van de avond waarna Meeuwis nog een drietal liedjes bracht. Rond de klok van 11 uur liep Meeuwis met opgeheven hoofd het podium af.

 

De Tilburgse zanger mag met trots terugkijken op zijn eerste Groots met een Zachte G-concert, het gemêleerd publiek heeft verzadigd het stadion kunnen verlaten. Ook dit jaar hebben de concerten er alles inzitten waar de fans voor naar Eindhoven reizen. En de veertiende editie? Die staat al gepland voor juni volgend jaar!

Foto’s (c) Sebastiaan Oeijen / Maxazine

 

Deel: