In het warme zonnetje vierde Den Bosch de vrijheid op het bevrijdingsfestival. Op het terrein op de Pettelaarse Schans waren diverse podia met veel diversiteit aan muziek en andere activiteiten.

Aan Jacqueline Govaert de eervolle taak om het festival af te trappen op het hoofdpodium. De voormalig Krezip-zangeres speelde vooral nummers van haar nieuwe album ‘Lighthearted Years’, maar ook speelde ze ‘Weather with you’ van Crowded House, dit paste perfect bij het mooie weer in Den Bosch. Voor de Krezip-fans bracht ze ook nog een mooie medley van Krezip liedjes, een stukje nostalgie voor menig bezoeker van het festival.

Orgel Vreten wist een goede indruk te maken op het publiek en zorgde voor een groot feest. Onder andere ‘Move your feet’ van Junior Senior kwam voorbij. Daarnaast zorgde onder andere de aanwezigheid van Orgel Vretens’ vaste waarde Arno Bakker voor veel humor en spectakel.

Wielrenner Lars Boom ontstak het vuur in Den Bosch, hij werd onder andere begeleid door Joop Zoetemelk en atletiekvereniging GM uit Best.

Voor een vleugje Bob Marley zorgden de Rootsriders met hun Tribute 2 Bob Marley Show, deze reggae klanken en de stralende zon bleken een perfecte combinatie. Er werd luidkeels meegezongen bij onder andere ‘Stir it up’ en ‘Buffalo Soldier’. Het publiek genoot met volle teugen van deze heerlijke klanken.

Om 5 voor 5 werd het landelijke bevrijdingsdag-moment gehouden, gevolgd door een confettiregen en reuze strandballen die over de hoofden van het publiek gingen. Young Gun Silver Fox brachten de bezoekers terug naar de jaren ’70 met hun zomerse rockmuziek. Een man uit het publiek met bijna dezelfde haardracht als gitarist en zanger Silver Fox werd door de band even in de spreekwoordelijke schijnwerpers gezet, met luid applaus tot gevolg.

Voor wat Keltische rock en punk muziek zorgden de mannen van Ferocious Dog. Het publiek ging compleet uit zijn dak en er vormden zich zelfs enkele moshpits op de festivalweide, tot vreugde van de band.

Andy Fresco wist met zijn gevolg de boel flink op stelten te zetten in Den Bosch. Vanaf minuut 1 was er geen moment om even rustig op adem te komen. De show van Andy Fresco raasde een uur lang in sneltreinvaart voorbij, een waar spectakel. Van crowdsurfen door het publiek, de bandleden van instrument laten wisselen en het dansen met een meisje uit het publiek, niets was Andy Fresco te gek. Ook hier zorgde Arno Bakker, die eerder op de dag nog met Orgel Vreten speelde, voor veel humor.

Tot slot was het aan ambassadeurs van de vrijheid My Baby om het festival in Den Bosch af te sluiten. Per helikopter arriveerden ze en zetten daarna een goede show weg op het podium.

Het mooie weer en het zeer gevarieerde programma zorgden voor een grote feestvreugde bij het publiek: er werd gedanst, gecrowdsurfd en er waren zelfs enkele moshpits te zien. Deze editie van het bevrijdingsfestival in Den Bosch kan de boeken in gaan als een prachtige en zeer muzikale dag!

Foto’s (c) Stefanie Portegies / Maxazine

Deel: