Tom McRae de singer songwriter uit het koude Engeland waar hij zich steeds minder thuis voelt. Hij is gezegend met een prachtige, meeslepende warme stem. Met zijn doortastende, gevoelige en poëtische teksten weet hij de luisteraar tot in de ziel te raken. Zo ook op zondagavond in Zwolle. Weemoed en treurnis zijn de rode draad door zijn acht studio albums. Het ene album wat kaler dan de andere en de laatste plaat ‘Ah, the World! Oh, the World!’ is rijker georkestreerd maar zit ook nogal vol met de nodige bombast.

Dit alles heeft Tom niet nodig. Een gitaar en zijn stem en hij weet iedereen ademloos te laten luisteren. Ook de nummers van zijn laatste plaat komen in deze akoestische setting nog veel meer tot hun recht. Werkend met op het podium live gemaakte loops weet Tom een bijzondere sfeer te creëren waarbij voor de nodige extra dynamiek zorgt in dit solo optreden. Er zijn maar weinig artiesten die met hun stem en gitaar het publiek een heel optreden weten te boeien met deze beperkte middelen. Helaas heeft een deel van het publiek er na een half uur wel genoeg van, want dan ligt de verveling op de loer.

De warme stem en het warme gitaar geluid weten echter het hele optreden toe boeien. Tom heeft nog geen hit gescoord en dat was ook te merken aan de opkomst. Tom merkte al op bij de receptie waar ze zeiden je speelt in de kleine zaal. Gevat wist hij te melden “er wonen maar weinig intelligente mensen op de wereld. In Engeland is meer dan de helft van de bevolking ‘Stupid’ door tegen de EU te stemmen”. Al na het zevende nummer mocht het publiek om verzoeknummers vragen. Die verzoeken waren er veelvuldig en bijna alle verzoeken werden gehonoreerd.

Het wordt tijd dat Jan Douwe Kroeske zijn 2 meter sessies met 8 nummers van Tom McRae gaat uitbrengen zodat er voor Tom een groter bereik in het vooruitzicht ligt. Tom is inmiddels al ruim 20 jaar bezig onder zijn artiesten naam en wordt volgend jaar al 50. Zijn muziek die veelal triest is waarvan Tom zelf zegt “dat is mijn cadeau aan de mensen; ik dompel ze onder in treurnis tijdens mijn concerten zodat alles daarna weer minder dramatisch is in het leven”. Tom weet de show goed op te bouwen door met nummers als ‘ Sao Paulo Rain’ Hoogtepunten zijn ‘Mend your heart’, ‘For the restless’. Ronduit fraai zijn de loops met waarin we in 1 keer 10 Toms’ horen die ‘Rain, Rain, Rain’ zingen.

De gevoelige nummers zijn echter prachtige briljanten die blijven schijnen voor een ieder die het wil zien. Aan het eind wil Tom de avond toch nog vrolijk af sluiten door het publiek lekker te laten meezingen en mee te laten klappen. Verdere briljanten van het optreden noemen heeft geen zin want dan moet ik bijna de hele set opschrijven. In het verre Zwolle waren zelfs nog fans uit Engeland die zoals zij dat zo mooi kunnen zeggen ’This show was fucking brilliant’. In Engeland heeft Tom toch nog een klein hitje gehad ‘Boy with the bubble gun’ met daarin de tekst ‘If songs could kill this one’s for you’. Daarmee sloot Tom McRae zijn optreden af. Een diepe buiging want105 minuten het publiek boeien met enkel stem en gitaar dat is maar weinigen gegeven om te doen.

Foto’s (c) Rene Obdeijn

 

Deel: