The Golden Earring is zonder enige twijfel de allergrootste rockband van Nederland. Nu en in de afgelopen 50 jaar die de band bestaat. Frontman Barry Hay misschien wel de enige rockster die ons land rijk is op dit moment. Hij heeft alles gezien en hoeft zich niet meer te bewijzen.

Maar niets is minder waar. Samen met een stel jonge honden besluit de Godfather van de Rock ’n roll in Nederland een nieuw bandje op te richten. We schrijven 2012 en Barry Hay’s Flying V Formation was geboren. Aanvoerder van de jonge honden is Pablo van der Poel, in het dagelijks leven gitarist en zanger van DeWolff, verder zijn Jan Rooymans, Daim de Rijke en Huub van Loon van de partij. Barry Hay over de Flying V Formation: “De Earring is mijn hart, maar dit is lachen!  Die jongens zijn steengoed, we are going to blow you away!”

Bottles of Love

De Dordtse band Bottles of Love mag vanavond het spits afbijten. Dat doet het zestal vol vuur. Enthousiast vuren de Bottles of Love hun “Hyperpop” op het publiek af. De liedjes zijn catchy, frontman Willem Jonker zoekt regelmatig contact met het publiek en de cover van Don Henley’s ‘Boys of Summer’ is alleraardigst. Toch slaat de vonk niet helemaal over. Het publiek komt voor de stevige rock van Barry Hay’s Flying V Formation, of zelfs stiekem voor een glimp van de Golden Earring.

Barry Hay’s Flying V Formation

Na het minutieus ombouwen van het podium, waarbij zelfs de beker/blikjes houders niet vergeten worden, is het tijd voor de hoofdact van de avond. Wanneer de Flying V Formation de eerste akkoorden heeft aangeslagen betreedt Barry Hay het podium, grijze trui, rood-zwart gestreepte broek, sneakers en zijn onafscheidelijke zonnebril. Hay is inmiddels bijna 70, maar is op het podium nog steeds een rockgod. De band opent met de smerige rocker ‘Going Out West’ waarin de inventieve gitaarriffs van Pablo samen met Barry’s rockstrot de hoofdrol spelen.

Barry Hay heeft er zin in, ontspannen, en grappend met het publiek praat hij de nummers aan elkaar. Nergens zien we de grote rockster die zich te groot voelt voor een klein zaaltje als de Cacaofabriek in Helmond. Het speelplezier staat centraal bij Barry Hay’s Flying V Formation, maar vergis je niet, hier wordt serieuze rock ’n roll gespeeld. Het is niet vernieuwend of extreem origineel, maar de muzikaliteit, het vakmanschap en het enthousiasme van de 5 muzikanten op het podium zorgen voor een heerlijke rock ’n roll show. Eigen nummers worden afgewisseld met blues standards, verrassende covers, Earring klassiekers en zelfs een verdwaald nummer van DeWolff, door Barry aangekondigd als “Het hoogtepunt van de avond als Pablo ‘Restless Man’ zingt”.

Het publiek reageert het meest enthousiast bij Earring klassiekers als ‘When the Lady Smiles’, ‘Long Blond Animal’ en natuurlijk ‘Radar Love’. Met name ‘Radar Love’ in een nieuw jasje maakt indruk. Maar eigen nummers als het heerlijk opgebouwde ‘I’m Not Drowning’ en de scherpe, gejaagde rocker ‘The Machine’ behoren tot de hoogtepunten van de avond. Het eerbetoon aan Harry Muskee in de vorm van de blues standard ‘Born Under a Bad Sign’ is het meest indrukwekkende moment van de show, niet in het minst door de geïnspireerde zang van Barry en Pablo’s psychedelische gitaarsolo’s.

Met  ‘Beautiful Life’ wordt de reguliere set afgesloten. ‘Beautiful Life’ komt nog het dichtst bij een ballad, waarin Barry’s zang de onbetwiste hoofdrol opeist. In de toegift is het dansen geblazen met de ietwat melige Ronettes cover ‘Be My Baby’ en een beenharde uitvoering van Michael Jackson’s ‘The Way You Make Me Feel’.

Barry Hay’s Flying V Formation is veel meer dan een hobbybandje. Topmuzikanten als Barry Hay en Pablo van der Poel halen in een ontspannen sfeer het beste in elkaar naar boven. Barry Hay’s Flying V Formation speelt een evenwichtige set waarin eigen nummers, covers en de onvermijdelijke Golden Earring hits iedereen in het publiek met een brede lach op het gezicht achterlaten.

Fotografie: (c) Josanne van der Heijden

Deel: