Het gaat goed met de blues uit de lage landen, zoals de oplettende lezer van deze site heeft kunnen vaststellen. Commercieel misschien niet, maar er wordt goede muziek gemaakt, er zijn veel nieuwe cd’s op de markt. En dat van muzikanten die ook internationaal een toontje mee (kunnen) blazen. En over blazen gesproken, een van hen is de Belgische mondharmonicaman Steven Troch. Een man met ruime ervaring in zijn oude band Fried Bourbon en als soloartiest. Daarnaast heeft hij het podium gedeeld met mensen als Charlie Musselwhite, John Primer en James Harman, om er maar een paar te noemen.

Na zijn goed ontvangen debuut solo-cd van 2016 ‘Nice ‘n’ Greasy’ is nu zijn tweede soloplaats ‘Rhymes For Mellow Minds’ verschenen. Op deze cd laat hij zich begeleiden door zijn vaste band, bestaande uit Liesbeth Sprangers (bas, washboard), ‘Little’ Steve van der Nat (gitaar), ‘King Berik’ Heirman (drums, percussie) en een handvol andere muzikanten. De dertien nummers op de cd zijn door Troch zelf geschreven en bewegen zich voornamelijk in het gebied van de vroege Chicagoblues. Daarnaast veroorlooft hij zich stapjes naar de jumpblues, de jazz, R&B en bluesrock. Verrassend is de combinatie van latinritmes en een naar Oosterse muziek neigende mondharmonica in ‘Bad Taste’ en het rauwe bluesrocknummer ‘Vertigo’, met ‘distorted’ harmonica- en gitaarwerk. Favorieten zijn het ouderwets aandoende “15 Minutes” en de countryblues ‘Troubled One’ met fraai toetsenwerk van Bruce James. Een gevarieerde en uitstekende cd. Grote klasse. (8,5/10) (Sing My Title)

Deel: