Wij vieren de feestdagen elk jaar uitgebreid met Festival Stille Nacht: de vierde editie vindt dit jaar plaats op vrijdag 15 december. Beloftes uit binnen- en buitenland, op het gebied van americana, indiepop, folk en electronica, zijn te bewonderen binnen een spannende, vaak intieme setting, verspreid over meerdere locaties. Tijdens Stille Nacht kun je artiesten zien die zich in een later stadium aansluiten bij de gevestigde orde. De Early Bird-tickets zijn inmiddels uitverkocht, de eerste namen zijn bekend, binnenkort volgen de andere namen.

Tamino is een superster in wording. De muzikale wortels van deze 20-jarige muzikant, zoon van Egyptische vader en Belgische moeder, reiken diep en ver: van Jeff Buckley tot aan Oum Kalthoum, van Serge Gainsbourg tot aan Edith Piaf, en zo kun je eeuwig doorgaan. Van hartstochtelijke ballades, stijlvolle pop tot gedurfd experimentalisme, Tamino beheerst het allemaal. Griezelig bijna, het bijzondere talent dat Tamino heet. homepage – facebook

Finn Andrews, de enigmatische en schuchtere frontman van The Veils kun je al van ver herkennen aan zijn zwarte zigeunerhoed. Wanneer Andrews voor het publiek zingt, blaast hij de deksel compleet van de pan. Ook in zijn eentje jaagt hij het ongrijpbare na: zijn rauwe stem kanaliseert zowel de kwelling, de romantiek als de pure ontlading. Andrews was erbij tijdens de allereerste editie van Stille Nacht, dus het is passend om hem dit jaar opnieuw te verwelkomen. homepage –facebook

Emma Bale is nog geen twintig jaar of ze is de 50 miljoen streams al gepasseerd. Dit soort voetnoten haal je alleen binnen zo’n vroeg stadium als je iets héél bijzonders in je mars hebt. Zodoende: Bale’s EP My World Untouched bevat zes onberispelijke luisterliedjes en livetracks, ergens in het verlengde van Tom Odell, Lapsley en Lorde. Haar nieuwste single Curacao, zoals de titel al doet vermoeden, gooit het roer flink om: een soepel, vloeibaar popliedje dat voortdrijft op lichtvoetige trapbeats en dromerige synths. homepage – facebook

De Noord-Ierse liedjessmid Ryan McMullan geeft zijn eigen persoonlijke draai aan Americana, country en klassieke pop, gespeeld op zowel piano als gitaar. Hij wordt momenteel door niet de minsten geprezen als the next big thing. Ed Sheeran en Gary Lightbody (Snow Patrol) hebben onlangs een pluim in McMullans hoed gestoken. Op nieuwste EP A Winter’s Coat toont McMullan zowel kwetsbaarheid als bravoure, altijd ontwapenend. homepage – facebook

Sexy, funky en een tikkeltje buitenaards: Felix Pallas is geen persoon, maar een jonge band uit België die perfect past in het rijtje MGMT, Pond, alt-J en Portugal The Man. Met andere woorden: pop met een vreemdsoortige insteek, waarbij je even in een luxe ruimteschip wordt getrokken voor een decadente tocht langs de omvangrijke kosmos. Een kraker als Similarities zegt eigenlijk al genoeg: dit is een van de leukste opkomende acts uit de Benelux. homepage – facebook

Met zijn licht hese, bezwerende stem en verbluffende gitaarspel kun je Mike Wyatt gerust een troubadour in hart en nieren noemen. Wyatts liedjes spreken fraai tot de verbeelding door te flirten met blues rock en neosoul. Hij vertaalt emoties net zo expressief met gitaar als met stem, waardoor zijn liedjes bomvol spannende wendingen zitten. Wyatt heeft intussen de nodige meters op de teller: in het verleden opereerde hij als sessiemuzikant bij Ting Tings en Dannii Minogue. homepage – facebook

De Noord-Ier Glenn Rosborough groeide op in een muzikaal huishouden met platen van Tom Waits, Kate Bush en Peter Gabriel. Rosborough heeft naast zijn eigen muziek ook een baan als leraar bij Nerve Centre, een faciliteit voor kunst en creatieve media. Als hij niet voor de klas staat, speelt hij zijn fraaie folkpop voor publiek, waarbij zijn Noord-Ierse accent de liedjes een authentiek karakter geeft.

Deel: