Is Yussef Kamaals lovend ontvangen album ‘Black Focus’ al een fenomenaal debuut, live is het Britse duo mogelijk nog indrukwekkender. In de toonaangevende Rotterdamse club BIRD gaven drummer Yussef Dayes en toetsenist Kamaal Williams een dynamisch optreden waarbij een intense symbiose opviel.

Het tweetal hield elkaar nauwlettend in de gaten en daagde elkaar om de haverklap uit. Fysiek meest in het oog springend was Dayes die zich letterlijk in het zweet werkte met spetterende en trefzekere drumpartijen waar je steil van achterover sloeg. En hoewel er veel funkgrooves voorbij kwamen, speelde hij net zo makkelijk snoeiharde broken beats. Williams zat achter de Rhodes jazzakkoorden te drenken in het vet, maar roerde er net zo makkelijk house ingrediënten doorheen met zijn synthesizer. De muziek vloog daardoor alle kanten op, maar nergens uit de bocht. Belangrijke bindingsfactor daarin was gitarist Mansur Brown. Met diens jachtige gitaarrifjes benadrukte hij het funkelement in Yussef Kamaals dreigende composities. Ook bleek Brown op spaarzame momenten niet onverdienstelijk te kunnen improviseren waarin spel en klank ergens het midden hield tussen John McLaughlin en Carlos Santana.

De muziek van Yussef Kamaal is overduidelijk beïnvloed door het vroegere jazzrock werk van Miles Davis en Herbie Hancock. Maar juist de Britse elektronica invloeden zorgen voor een pittige en frisse eigen draai. Live bleek de muziek nog meer atmosferisch en het gevoel voor jazz en improvisatie nadrukkelijker dan op plaat. De woeste arbeid, optimale samenwerking en sublieme muzikale hoogstandjes leverden in BIRD een memorabel concert op dat de bezoekers na 75 minuten in verrukking achterliet. De hoge verwachtingen van dit optreden werden dan ook ruimschoots overtroffen. De wereldberoemde Britse dj en labeleigenaar Gilles Peterson rook de potentie van deze twee heren al in een vroeg stadium en tekende de twee muzikanten op zijn label Brownswood dat eind 2016 Black Focus uitbracht. Getuige de lovende kritieken en het feit dat Yussef Kamaal deze zomer op het North Sea Jazz Festival staat, geeft al aan dat het snel gaat met dit enerverende duo.

Foto’s (c) Eric van Nieuwland

Deel: