De legendarische popcompetitie Parel van de Betuwe staat 11 maart centraal tijdens het maandelijkse muziekprogramma OnStage van de Gelderlandfabriek in Culemborg. Naast Spool, winnaar in 2016, treden nog drie bands op waarvan meerdere leden hun sporen hebben nagelaten in de Parel-historie.

De traditionele bandjeswedstrijd, die in 1990 voor het eerst werd gehouden, is dit jaar compacter dan ooit. Op 15 april vindt in TwentieToe in Tiel een Parel-finale plaats zonder dat er een voorronde aan te pas komt. Toch zijn er geen zichtbare aanwijzingen dat de interesse in popmuziek in de regio tanende is.

Dát er nog genoeg gebeurt is 11 maart te zien op het tijdelijk tot ‘ParelFabriek’ omgedoopte poppodium pal naast het station van Culemborg. De aftrap wordt verzorgd door de Culemborgse indierockband Sweet Hannah. Die heeft met frontman Gaston Hasenack en gitarist Hans Kooijman twee heuse Parel-winnaars aan boord. Ze wonnen de prestigieuze prijs in 2006 met Wheel. Sweet Hannah, dat vorig jaar is opgericht, grossiert in gelaagde popliedjes met veel dynamiek, vaak een rauw randje en hier en daar invloeden uit de folk en americana. Daarna is het de beurt aan Grey Nomad, Parel-finalist in 2015. Het geluid van dit kwartet is beïnvloed door Joy Division’s new wave uit begin jaren 80 en het hedendaagse Editors. Poprockband Waking Skies, als derde op het affiche, is de eerste en enige met een frontvrouw. Ysja en haar mannen begonnen ooit als De Band van Van der Lende in de nachtelijke radioshow van 3FM-dj Frank van der Lende. Na diens verhuizing naar de radiomiddag in 2015, besluit het viertal door te gaan onder de nieuwe naam Waking Skies.

Aan Spool de eer de ParelFabriek af te sluiten. De band werd in 2011 opgericht en is daarmee de langst bestaande van de avond. De vier bandleden hebben een uitgesproken voorkeur voor steviger bands als Foo Fighters en Pearl Jam en wisten al meerdere jury’s van popcompetities te overtuigen. De laatste was die van de Parel van de Betuwe en met de eindzege in april 2016 dwong Spool tevens een podiumplek af voor de 25e editie van Appelpop.

OnStage in de Gelderlandfabriek op 11 maart gaat al om 19.45 van start.

Deel: