The Chainsmokers groeiden het afgelopen jaar uit tot één van de grootste dance acts ter wereld. Het Amerikaanse duo scoorde enorme hits met ‘Closer’, ‘Don’t Let Me Down’ en ‘Paris’. De nieuwe single ‘Something Just Like This’ is een samenwerking met Coldplay en Bono van U2 is fan. De producers moeten nog wennen aan alle aandacht en kritiek die het succes met zich meebrengt. “Het is irritant. We zijn nog aan het leren hoe dit spelletje werkt.”

Het duo bestaat uit Drew Taggart en Alex Pall die elkaar in New York leren kennen en vanaf 2012 als The Chainsmokers opereren. Begin 2014 scoren ze een eerste hit met #Selfie, vanaf 2015 volgen er meer. Met ‘Don’t Let Me Down’ winnen The Chainsmokers een Grammy award voor beste dance track. In april moet het eerste volledige album ‘Memories…Do Not Open’ verschijnen.

Muzikale hokjes

Drew Taggart denkt dat het succes van The Chainsmokers deels te verklaren is doordat het duo het niet zo nauw neemt met muzikale hokjes. “Wij zijn beïnvloed door veel verschillende genres, wat onze benadering van dance muziek best uniek maakt. We passen het tempo of de sound van een track niet aan omdat andere dj’s er dan meer mee kunnen.”

Therapeutische sessie

Ook de teksten zijn een sterk punt, vindt Taggart. “Veel mensen lijken zich erin te herkennen. We schrijven over wat ons bezig houdt, ook als we met andere artiesten samenwerken. Muziek maken begint vaak met een soort therapeutische sessie. De openingsvraag is dan: Wie zit er ergens mee en wil daarover vertellen? Daar komen veel songs uit voort.”

Hij legt uit hoe de hit ‘Paris’ ontstond: “Het refrein bedacht ik spontaan op een toilet tijdens een dronken nacht in Zweden. De rest van het nummer is tekstueel geïnspireerd door een vriend die een drugsprobleem had maar dat niet wilde toegeven. Zijn vriendin was ook zo, het is vanuit hun perspectief geschreven.”

Bevriend met Bono

De waardering voor The Chainsmokers komt soms uit onverwachte hoek, vertelt Taggart. “Het is stom om te zeggen, maar we zijn bevriend geraakt met Bono. Hij geeft tips over songwriting. Zo zei hij tegen ons: Goeie songschrijvers geven zichzelf bloot door ook over hun breekbare en ongelukkige momenten te zingen. Dat hoorde hij bij ons terug.”

Dat hoge bomen veel wind vangen, heeft het duo inmiddels ondervonden. Alex Pall: “Als honderd mensen zeggen dat je een te gek jasje draagt, en één vindt dat je er als een idioot bijloopt, blijft die ene opmerking je bij. Aanvankelijk denk je  dat muziek maken draait om zelfexpressie en lekker uitbrengen wat je wilt. Maar vanaf dat moment krijg je ook te maken met veel kritiek en misvattingen. We proberen altijd te onthouden hoeveel mensen wereldwijd waarderen wat we doen.”


(c) FaceCulture

Deel: