De Rhythm & Blues Night brengt al meer dan een kwart eeuw toppers uit de internationale blues, roots en Rhythm ‘n’ Blues onder één dak. Op zaterdag 29 april staat er weer een flink aantal (inter)nationale acts – grote namen en veelbelovende nieuwkomers – op de planken in De Oosterpoort. Al eerder bevestigde namen: Walter Trout, Fink’s Sunday Night Blues Club, Marcus King Band, Nikki Hill, Joan Osborne, Devon Allman, Jo Harman, Avery*Sunshine, Junior Mack, Dan Patlansky, Little Hurricane en The Paladins.

Dit zijn de nieuwe bevestigde namen voor Rhythm & Blues Night:

Barrelhouse
Zo onverwoestbaar als de blues zelve: Tineke Schoemaker en haar mannen zijn al ruim vier decennia het boegbeeld van de nederblues. Ok, met een paar kleine pauzes dan, het blijft de blues. Vorig jaar verscheen het pakweg tiende album van Barrelhouse: ‘Almost There’. “Verrassend is de enorme diepgang waarmee Schoemaker haar persoonlijke ervaringen aan de muziek weet toe te vertrouwen” schreef Blues Magazine. Voeg daar de pak hem beet 250 jaar blueservaring van haar band aan toe en je weet waar je moet zijn vanavond.

Pokey LaFarge
Voor wie hem twee jaar geleden op de R&B Night miste of voor wie er niet genoeg van kan krijgen: Pokey LaFarge. Wie hem zijn aanstekelijke jazz, ragtime, country blues en western swing hoort spelen, moet vaststellen dat de Amerikaan een jaartje of tachtig te laat geboren is. Zelf ziet hij dat anders: “It’s not retro music. It’s American music that never died.” LaFarge en zijn band draaien hun hand niet om voor ruim 200 optredens per jaar en de albums vliegen dan ook in alle continenten over de toonbank. Nog niet overtuigd? Check ‘Something in the Water’ op YouTube.

The Reverend Shawn Amos
Hallelujah. We nodigen alle blues-discipelen uit voor de hoogmis van de bluesdominee uit New York, die vette blues, funk, fuzz en vintage gospel over het altaar smijt. “Zijn muziek wringt en swingt lekker rauw en de songs staan als een huis, mede dankzij zijn gave rauwe vocalen,” schreef Writteninmusic over zijn laatste album ‘The Reverend Shawn Amos Loves You’. Amen!

Woody Pines
Het is nog niet lang geleden dat Woody Pines uit Nasville als straatmuzikant door de Verenigde Staten trok met een repetoire dat uit 78 toeren-singletjes leek te bestaan. De lekkere boot shaking’jump blues van Pines zou het niet slecht doen als doublebill met Pokey LaFarge, hoewel Pines soms iets meer Stray Cats door zijn sound roert. Onversneden hillbilly boogie, zoals die in de zuidelijke schuren van de VS klonk voor de rock-‘n-roll was uitgevonden.

Deel: