2016 was een bewogen jaar. Veel hoogtepunten in de muziek, maar ook een aantal dieptepunten maakten deel uit van 2016. Maxazine zet de belangrijkste gebeurtenissen op muziekgebied in 2016 op een rijtje in het Maxazine jaaroverzicht 2016. We vervolgen met mei.

Radiohead was begin mei letterlijk vrijwel verdwenen van het internet. De band’s website was volledig wit, alle posts op Radiohead’s Twitter- en Facebook kanalen, inclusief Thom Yorke’s eigen accounts verdwenen en de profielfoto’s werden wit. Eid april stuurde de band via mail cryptische folders naar de fans met de tekst: “Sing a song of sixpence that goes/ Burn the Witch/ We know where you live”. ‘Burn the Witch’ is een nog niet uitgebrachte track uit de jaren ’00. Alle aanwijzingen wezen op de op handen zijnde release van de band’s negende album. Het album zal de opvolger worden van ‘The King of Limbs’ uit 2011. Radiohead heeft de dag na de verwijdering van al hun content een nieuw nummer uitgebracht. Op Youtube verscheen de videoclip voor de nieuwe track ‘Burn The Witch’. Enkele dagen later verscheen ook het album, ‘A Moon Shaped Pool’

Red Hot Chili Peppers frontman Anthony Kiedis is half mei met spoed opgenomen in het ziekenhuis. De zanger zou extreme maagklachten hebben. Het nieuws werd een aantal uur voordat de band het festival van het Amerikaanse radiostation KROQ zou afsluiten bekend gemaakt door bassist Flea. Uiteraard is dit optreden hierdoor komen te vervallen.

John Coffey kondigde in mei een pauze voor onbepaalde tijd. De internationaal vermaarde punkrockband neemt in september afscheid van hun fans tijdens een laatste Europese toer. De band wordt definitief uitgezwaaid bij het laatste optreden van die tournee op vrijdag 30 september in Paradiso Amsterdam. Hoe lang de band op sabbatical gaat is nog niet bekend. Wat we wel weten is dat we na 30 september voorlopig niet hoeven te rekenen op nieuwe muziek en de bijbehorende spectaculaire optredens waarmee de band zich de afgelopen jaren op de kaart wist te zetten.

Op maandagavond 16 mei vierden Jan Keizer en Anny Schilder samen met een begeleidingsband het 50-jarig bestaan van BZN. De grootste hits klonken door een geheel uitverkocht AFAS Circus Theater in Scheveningen. Het concert maakte deel uit van de speciale Sterren aan Zee-reeks dat in het teken van KWF-kankerbestrijding staat.

 

Deel: