2016 was een bewogen jaar. Veel hoogtepunten in de muziek, maar ook een aantal dieptepunten maakten deel uit van 2016. Maxazine zet de belangrijkste gebeurtenissen op muziekgebied in 2016 op een rijtje in het Maxazine jaaroverzicht 2016. We vervolgen met april.

Na 23 jaar en vele geruchten was het 1e optreden van Guns ‘N Roses een feit. In de legendarische zaal Troubadour in Los Angeles. Wat in eerste instantie leek op een 1 april-grap was uiteindelijk voor de 500 aanwezigen een droom die uitkwam. Het affiche verklapte slechts een band met de naam ‘Not This Lifetime’, maar dat was een cryptische omschrijving die de echte fans wel wisten te ontcijferen. Mobiele telefoons waren niet toegestaan en de toegangsprijs was slechts 10 dollar. De setlist zou hebben bestaan uit twee classics waaronder ‘Welcome To The Jungle’, twee nummers van het 2008 album ‘Chinese Democracy’, en een cover van The Who. Het optreden in de kleine zaal was de generale repetitie voor hun eerste echte optreden met Slash en Axl Rose in de gelederen. Onder het publiek zouden zich onder meer Lenny Kravitz, Chris Brown en John Newman hebben bevonden.

Fans die kaartjes hebben gekocht voor een concert van Janet Jackson moesten nu geduld hebben tot volgend jaar. De zangeres heeft haar Unbreakable World Tour wederom uitgesteld. Janet zou tot juni dit jaar diverse concerten gaan geven, waaronder ook op 2 mei in de Amsterdamse Ziggo Dome. De reden van uitstel zou zijn dat ze een gezin wil gaan stichten met haar echtgenoot Wissam Al Mana.

De wereldberoemde DJ en producer Hardwell krijgt een wassen beeld in het Madame Tussauds in Amsterdam. In een eerste poseersessie verzamelden de beeldhouwers van Madame Tussauds honderden gegevens, van huidskleur en kleur van de ogen tot een afdruk van zijn handen. Alle details van de DJ zijn nauwkeurig vastgelegd om het beeld zo levensecht te maken. De levensechte wassen versie van Hardwell is inmiddels te bezichtigen in Madame Tussauds Amsterdam.

De Edison Stichting kende in april de Oeuvreprijs Jazz/World 2016 toe aan het Metropole Orkest. De veelzijdigheid, het enorme oeuvre, de prachtige samenwerking met vele grootheden en hun buitengewone performance maakt dat ze deze prijs verdienen als geen ander. Op 24 juni zal het orkest de Edison in ontvangst nemen tijdens Edison Jazz/World 2016, als onderdeel van inJazz, in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Zij laten, onder leiding van honorair dirigent Vince Mendoza, die avond tezamen met gasten en andere Edison winnaars horen dat deze prijs meer dan terecht is.

Zangeres Anita Doth stapt op uit het duo 2 Unlimited. Dat maakte de zangeres halverwege maart bekend. Doth vormde het duo samen met Ray Slijngaard. Anita Doth zou zich nu willen richten op een solocarrière. In de jaren ’90 scoorde 2 Unlimited wereldwijd hits met onder andere ‘No Limit’, ‘Nothing Like The Rain’ en ‘Twilight Zone’. In 1996 gingen Ray en Anita uit elkaar. In 2009 kwam er een reünie onder de naam Ray & Anita. Sinds 2012 gebruikten ze weer de naam 2 Unlimited.

Op 21 april stond de wereld even stil. Zanger Prince overleed op 57-jarige leeftijd. De Amerikaanse zanger, die in werkelijkheid Prince Rogers Nelson heette, bracht in 1978 zijn eerste album uit: ‘For You’. In 1981 bracht hij definitief door met het album ‘Controversy’. Hij scoorde in de jaren ’80 en ’90 hits met o.a. ‘Purple Rain’, ‘Kiss’, ‘Cream’ en ‘Sign of the Times’. Zijn optredens kregen een bijna mythische status. Zo deed hij regelmatig na een concert nog een verrassingsoptreden, zoals in 1998 in Tivoli Oudegracht in Utrecht.

Ook soulzanger Billy Paul overleed in april. De zanger overleed op 24 april aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Paul was een Grammy Award winnende, Amerikaanse soul zanger, meest bekend door zijn nummer 1 hit ‘Me and Mrs. Jones’ alsmede het uit 1973 daterende album en single ‘War of the Gods’ dat een mix is van conventionele popmuziek, soul en funk met elektronische en psychedelische invloeden.

 

Deel: