2016 was een bewogen jaar. Veel hoogtepunten in de muziek, maar ook een aantal dieptepunten maakten deel uit van 2016. Maxazine zet de belangrijkste gebeurtenissen op muziekgebied in 2016 op een rijtje in het Maxazine jaaroverzicht 2016. We vervolgen met juni.

Tijdens het bekende Rock am Ring festival in de Duitse Eifel nabij Koblenz, is op de vrijdagavond de bliksem ingeslagen, waardoor 42 gewonden zijn gevallen. Op het moment van de inslag waren zo’n tachtigduizend rockfans aanwezig, toen het onweer begon. Volgens de organisatie zijn acht slachtoffers naar het ziekenhuis afgevoerd, waarvan er één moest worden gereanimeerd.

Zangeres Adele stond begin juni vier keer in een uitverkochte Ziggo Dome. De tickets waren vorig jaar in december in no time uitverkocht en de Ziggo Dome zat tot de nok toe gevuld. Later deze maand was Adele ook één van de drie headliners op het Glastonbury festival.

Within Temptation ontving begin juni de Buma Rocks Export Award, een prijs voor Nederlandse artiesten die in het buitenland zeer succesvol zijn. De band, die al 20 jaar op het hoogste muziekniveau actief is en deze prijs al vier keer eerder won, verkocht wereldwijd zo’n 3,5 miljoen albums in meer dan 50 landen.

Het concept, tien van de beste Nederlandse DJ’s samen op één festival, verdeeld over in drie steden in Nederland, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De steden staan elk voor een eigen kleur, die samen de Nederlandse vlag vormen. Dit jaar vond in juni alweer de 2e editie plaats en de line-­up laat niets te wensen over. Met o.a. Tiesto, Hardwell, Martin Garrix, Afrojack en Armin van Buuren, viel de helft van de Dj’s in de top 10 van de dj mag top 100. 
Je zou je kunnen afvragen of er elders in de wereld vandaag nog wat te beleven viel op dance gebied. Eén ding is in ieder geval zeker, het beste dancefeest vond in juni hier in Nederland plaats!

Juni was ook de maand van Pinkpop. Festivaldirecteur Jan Smeets opende de 47ste editie van het Pinkpop festival, waarna de winnaar van de Limburgse talentenjacht Nu Of Nooit Storksky, het festival muzikaal opende. Headliners in 2016 ware de Red Hot Chili Peppers, Rammstein en Paul McCartney.

Het was drie jaar geleden dat Bruce Springsteen en zijn E Street Band de regen trotseerden voor een concert in het Goffertpark. En drie jaar is voor Springsteenfans lang, getuige van de tickets die binnen no time uitverkocht raakten voor het concert op het Malieveld in Den Haag. In een jaar dat vele legendarische pop iconen ons ontvallen zijn is het fijn dat The Boss nog springlevend is. The Boss speelde 3,5 uur lang in Den Haag. Wellicht een vreemde locatie, aangezien de man met regelmaat privé in Eindhoven is te vinden, en later in het jaar ook een stukje meezingt met een plaatselijk amateurbandje, zonder bij het grote publiek, of zelfs maar bij die band te zijn opgevallen.

sfeer26Best Kept Secret is inmiddels geen geheim meer voor de Nederlandse muziekliefhebbers. Zo’n 25.000 bezoekers per dag wisten in juni de weg naar Hilvarenbeek te vinden. Het festival dat nu voor de vierde keer gehouden werd was de natste editie tot nu toe. Niet dat dat de sfeer helemaal zou bederven, al geeft een lekker zonnetje toch wel een betere festival beleving.

Alsof het deze maand nog niet genoeg was met internationale artiesten die ons land bezochten; Coldplay stond twee avonden in een uitverkochte Amsterdam Arena. Ze speelden er twee dagen voordat ze als headliner het Glastonbury festival zouden afsluiten. Tijdens dat optreden op Glastonbury hadden Chris Martin en consorten iets speciaals in petto, want een gastrol was weggelegd voor niemand minder dan Bee Gee Barry Gibb. Samen speelden ze de Bee Gees klassiekers ‘Staying Alive’ en ‘To Love Somebody’.

Bernie Worrell, de toetsenist van Parliament-Funkadelic en de Talking Heads, is op 24 juni overleden. De muzikant verloor zijn strijd tegen longkanker. Worrell, bekend als The Wizard of Woo, verhuisde in de jaren ’70 naar Detroit met de doo-wop band The Parliaments, inclusief bandleider George Clinton en backingband The Funkadelics. Aldaar verwierven ze faam als Parliament-Funkadelic, de pioniers van de funk en soul. Worrell was de tweede muzikant die ooit de originele Moog synthesizer en de Minimoog in ontvangst mocht nemen waardoor hij P-Funk haar revolutionaire geluid kon geven en waarmee hij de basis legde voor de R&B muziek.

Op 28 juni overleed ook Elvis’ gitarist Scotty Moore. De in Gadsden, Alabama geboren Moore wordt beschouwd als de grondlegger van de rockabilly gitaarstijl. Zijn herkenbare stijl is op veel van de vroege singles van Elvis te horen zoals ‘That’s Alright Mama’ en ‘Heartbreak Hotel’. Als mede ontdekker en eerste manager stond hij aan de wieg van het succes van Elvis Presley. Moore was sinds 1954 Presley’s bandleider en bleef tot in de jaren ’60 opnames met hem maken. De laatste samenwerking met Presley was tijdens diens comeback special in 1968. Scotty Moore overleed na een kort ziekbed en is 84 jaar geworden.

Deel: