De Brit Iain Matthews is sinds eind jaren ’60 actief in de muziek. Hij speelde in diverse bands en heeft ook solo een aantal platen op zijn naam staan. Decennia lang zijn er op de Duitse tv uitzendingen te zien onder de naam ‘Rockpalast’. Heel wat bands en artiesten hebben opgetreden. Van deze optredens zijn er een behoorlijk aantal op DVD/CD uitgebracht, zo ook van Iain Matthews.

Live cd

1280x12801Het geluid op de cd is en blijft dof. Natuurlijk het is een opname uit 1983 en toen was de techniek minder geavanceerd dan nu. Live is altijd lastiger. Maar ook als je met beide dingen rekening houdt had de kwaliteit, ook voor toen, beter gekund. Het volume is niet overal gelijkmatig. Er zitten een aantal ‘mini drop-outs’ in.

Natuurlijk is het leuk om oude nummers van toen, zoals ‘For the lonely hunter’ en ‘Shorting out’ e.d. weer terug te horen. Het geheel heeft de sfeer van een grijs gedraaid cassettebandje. Ook zonder koptelefoon blijft dit gevoel. Leuk om te luisteren als je in een nostalgische bui bent. De nummers verschillen te weinig van elkaar om echt te blijven boeien. Voor de doorsnee luisteraar is 17 nummers misschien een beetje veel.

De geluidskwaliteit op studio cd (= bonus cd) is iets beter dan op de live versie. Op bijvoorbeeld ‘Lady Hunter’ hoor je op de studio-versie dat het geluid tussen beiden boxen goed verdeeld is. Hierdoor ligt de muziek en zang beter in het gehoor. In bijvoorbeeld ‘Shorting out’ zijn leuke details verwerkt. Diverse nummers worden helaas weg op het eind gedraaid. Deze CD heeft dezelfde tracklist als de live versie. Hierdoor nodigt het niet uit om ze achter elkaar te luisteren. Sterker nog, het na elkaar draaien gaat vervelen.

DVD

Vrij snel valt op dat de manier van opnemen (door verbeterde apparatuur) een hele ontwikkeling heeft door gemaakt. De camera’s wisselen hier vrij weinig van positie en er wordt minder ingezoomd. Dat maakt het kijken minder boeiend. Ondanks dat is het leuk om bewegend beeld te zien. De kwaliteit van beeld en geluid valt reuze meer. Het live optreden zelf is best oké, maar het spat niet van de buis af.

De geluidstechniek van 33 jaar geleden is eigenlijk niet te vergelijken met die van nu. Aan de luisteraar de beslissing om dat wel of niet mee te nemen in de beoordeling. Onze oren (en ogen) zijn verwend door de huidige technieken. Het is leuk om oude opnames terug te zien/te horen. Of deze DVD + 2 CD’s voor veel muziekfreaks boeiend genoeg is om aan te schaffen, betwijfel ik. Zeker omdat de DVD en de beide CD’s dezelfde tracklist hebben. Voor wie er in 1983 bij zat, is dit vast een feest van herkenning. De èchte fans kunnen dit album zeker op hun verlanglijstje zetten. Ook omdat er best wel zorg besteed is aan het uiterlijk van het album. Leuk met wat foto’s van toen erbij. (6/10) (MIG music)

Deel: