Moss bestaat 12.5 Jaar. Alle reden om het koper op te poetsen en serie shows op te tuigen om dit heugelijke feit te vieren. In Utrecht, Amsterdam en Middelburg speelt de band een Best Of van hun vier onvolprezen albums, waaronder hun debuut The Long Way Back, sinds jaar en dag een hit op de XLCR Burelen.

Het nieuwe Moss-album dat begin 2017 uitkomt dingt nu al een zelfde status. Ook bracht Moss afgelopen week een album uit met demo’s. Een door Moss geselecteerde collectie demo’s die nog nooit eerder ergens te beluisteren waren. Maar wie kan daar beter wat over vertellen dan Marien Dorleijn zelf. Al 12,5 jaar frontman van Moss.

Hallo!
Moss DemosNu dan, na ruim 12,5 jaar Moss. (Of is het 13 vanaf de eerste repetitie? Of reken je vanaf het eerst optreden?) Een eeuwigheid voor ons en een fractie van een moment in de eeuwigheid. Maar met enkele shows om stil te staan bij dit heugelijke feit en met een nieuw album in aantocht, leek op eens de tijd rijp om voor eens en voor altijd af te reken met het verleden. Hopelijk op een manier die jou kan bekoren.

Dit zijn wat demo’s die wij de afgelopen jaren hebben gemaakt en die nooit een plaat hebben gehaald. Omdat het nummer ‘niet-past-binnen-het-album’, ‘kill your darlings’, ‘less is more’. Wikken en wegen dus. Maar nu is het moment aangebroken dat we ze wel laten horen. Zonder de context van een album. Zonder dat lievelings zijn omgebracht. Meer is beter.

Op deze lappendeken staan vooral veel demo’s uit het The Long Way Back en Never Be Scared/Don’t be a hero tijdperk. Simpelweg omdat wij voor Ornaments veel minder liedjes hebben geschreven. Daar zijn wel demo’s van overgebleven, maar die zijn uiteindelijk grotendeels op We Both Know The Rest Is Noise terecht gekomen. Slower End heeft bijvoorbeeld Ornaments niet gehaald, maar belandde wel op ons vooralsnog laatste album. Zo doet Moss dus ook aan recyclen…
Het was en is ons een waar genoegen.

– Marien namens Moss

Deel: