Vrijdag was er in 013 een avond met old school New Wave of British Heavy Metal. Het genre is nog steeds reuze populair gezien de grote opkomst die voor een volle zaal zorgde, al bleef het balkon vanavond gesloten. Vanwege productionele redenen kon de aangekondigde support act Last In Line niet naar Tilburg komen. De band bestaande uit de originele line up van Dio met een nieuwe zanger en inmiddels ook een nieuwe bassist werd vervangen door de Utrechtse metal trots Martyr. Ook deze band stamt uit het NWOBH tijdperk en past zodoende uitstekend bij de line-up met Girlschool en Saxon.

Martyr krijgt slechts een krap half uurtje. Dat benut het vijftal uitstekend. Ze starten met ‘Into the Darkest of all Realms’ met de voor de fans inmiddels vertrouwde blik met de jonge Johanna Kindt vergezeld door Veronique Meeuwsen vooraan op het podium. De Utrechtse metal veteranen putten vanavond volledig uit hun sterke laatste album “You Are Next”. In het laatste nummer ‘Monster’ komt Gert Nijboer (Highway Chile) ook nog even meespelen. Martyr speelt een kort maar goed en krachtig optreden.
martyr5
Girlschool weet ook nog steeds niet van ophouden. De dames draaien al mee sinds eind jaren ’70. De originele bandleden Kim McAuliffe, Denise Dufort en Enid Williams zijn nog steeds van de partij. Alleen Jackie Chambers is er niet vanaf de begindagen bij. Zij is in de plaats gekomen van de in 2007 overleden Kelly Johnson. De dames hebben er duidelijk ook nog steeds plezier in om op te treden. Ook al heeft de tand des tijds zichtbaar meer vat gekregen op de dames, maar ze klinken nog steeds goed. Met hun korte punky hardrocknummers weten ze het publiek nog altijd goed te vermaken.
girlschool3
Girlschool rockt er lekker op los met songs als ‘Demolition Boys’, ‘Hit and Run’ en ‘Future Flash’. Het zijn vooral de nummers uit hun beginperiode waar de dames uit putten. En terecht, want dat is nog steeds hun sterkste en meest succesvolle materiaal. Van het laatste album ‘Guilty as Sin’ dat vorig jaar uitkwam worden twee nummers gedaan ‘Come the Revolution’ en ‘Take It Like a Band’. Girlschool eindigt hun optreden met nog maar een paar successen uit het verleden. ‘Yeah Right’, The Gun cover ‘Race with the Devil’ en als afsluiter ‘(999) Emergency’.
girlschool5
Saxon gaat voor een volle zaal als een echte stormram van start in 013 met het titelnummer van hun laatste studio album “Battering Ram”. Met hun aanstekelijke enthousiasme en tal van bekende metal hits die uitnodigen om lekker te headbangen en mee te brullen gaan de fans een mooie avond tegemoet.
saxon1
Saxon is een uitstekend geoliede metal machine met zanger en frontman Biff Byford, drummer Nigel Glockler, bassist Nibbs Carter en het gitarist tandem Paul Quinn en Doug Scarratt. In Tilburg laten ze weer zien en horen dat na tientallen jaren er nog steeds geen sleet op de band zit. Biff is nog steeds een geweldige ceremoniemeester. Glocker en Quinn werken hun partijen vlekkeloos af. De later bij de band gekomen Carter en Scarratt brachten het jeugdige elan in de band terug. Zij wakkeren het enthousiasme vanavond ook weer goed aan.
saxon4
Saxon laat vanavond wederom vooral hun bekende metal krakers horen. Van het laatste album wordt na het titelnummer alleen nog ‘The Devil’s Footprint’ en ‘Queen of Hearts’ gespeeld. Het publiek maalt daar niet om, want er gaat niets boven de oude vertrouwde klassiekers als ‘Heavy Metal Thunder’, ‘Stand Up and Be Counted’, ‘And the Bands Played On’ en ‘Dallas 1 PM’. Uit het publiek komt het verzoek om ‘Motorcycle Man’ te spelen. Het nummer staat niet op de setlist maar Biff en zijn mannen zijn niet te beroerd om daar van af te wijken. Tot genoegen van veel fans wordt het keiharde snelle nummer vanavond ook gespeeld.
saxon5
Saxon eindigt hun set met ‘Wheels of Steel’ waar Biff het publiek weer uitgebreid bij betrekt. Hij laat de hele zaal weer meebrullen en filmt de fans om ze allemaal filmsterren op Facebook te laten worden. Een toegift kan niet uitblijven. Ook hier laten Biff en zijn mannen zich weer van hun goede kant zien. Met ‘The Power and the Glory’ en ‘747 (Strangers in the Night)’ komen nog een paar van die ultieme Saxon-klassiekers langs. Saxon heeft tenslotte een groot arsenaal aan metal hits om uit te putten.
saxon6
En het feest is nog niet voorbij. Saxon keert nogmaals terug op het podium. Biff komt aanlopen met een spandoek waarop “Latex and Leather” staat. Hij vertelt dat het tegenwoordig eigenlijk ‘spandex and leather’ moet zijn. Hij is duidelijk in zijn nopjes vanavond. Ook al omdat hij ziet dat er meerdere generaties fans aanwezig zijn. Het nummer heet nog steeds ‘Denim and Leather’ en de band laat dat met verve horen voordat er wordt afgesloten met alweer zo’n Saxon-klassieker uit het verleden, ‘Princess of the Night’.

Na twee uur is het heavy metal thunder feest dan echt voorbij. Als een echte stormram ging de heavy metal band uit South Yorkshire weer te keer. Ze doen dit al tientallen jaren op een hoog niveau en zullen dit ongetwijfeld nog jaren blijven doen. Wars van alle nieuwe trends doet Saxon al bijna veertig jaar hetzelfde. En terecht! Waarom zou je iets veranderen dat nog steeds uiterst succesvol is.

Foto’s (c) Frans van Arkel

Deel: