Dat Danny Vera zijn bekendheid vooral te danken heeft aan het feit dat hij bandleider is bij het tv-programma Voetbal Inside is eigenlijk jammer. Daarmee wordt hij te kort gedaan, want naast zijn optredens in dat programma heeft hij tot nu toe zeer verdienstelijke albums geproduceerd. Misschien dat hij nu eindelijk met zijn nieuwe album ‘The Outsider’ de aandacht krijgt die het verdient.

Een muzikale koerswijziging is er niet met ‘The Outsider’. Danny Vera werkt simpelweg in de stijl die het beste bij hem past: Americana, rockabilly en country. Niet echt vernieuwend, maar toch pakt hij je als luisteraar gelijk in met de schitterende ballad ‘Ghost’. Naar eigen zeggen is Danny is ‘sucker voor ballads’, en die ontbreken dan ook niet op het album. Zoals ‘Easier That Way’ dat samen met de laatste track ‘Strange’ bijna dezelfde sfeer oproept als Bruce Springsteen’s ‘Nebreska’. En er is een geslaagd country-achtig duet met Douwe Bob in de vorm van het nummer ‘Loving Her Alone’. Country-invloeden komen later nog voorbij in ‘Road Rythm Blues’ dat Johnny Cash niet had misstaan.

Maar met de filmische single ‘Hiding’ werd al duidelijk dat uptempo songs ook niet ontbreken op het album. Ook de titeltrack roept een filmische sfeer op. Alsof Roy Orbison een bijdrage levert op een soundtrack van filmcomponist Ennio Morricone. Ook in dit rijtje past ‘Where the Palm Trees Grow’ (wat een uitstekende singlekandidaat zou kunnen zijn), het vroege sixties achtige ‘I’ve Been Around’, ‘Love’ en ‘All Night Long’.

Het enige wat echt aan te merken is op het album zijn enkele kleine grammaticafoutjes (zoals “Hiding FOR a hunter”), maar we noemen ze maar schoonheidsfoutjes. Muzikaal gezien is er geen Nederlandse artiest die vergelijkbaar is met Danny Vera. Hij heeft eigenlijk alles mee: een goede stem, goede liedjes en door duidelijke invloeden houdt hij de herinnering aan een aantal legendes in leven. Met ‘The Outsider’ mag Danny Vera wel eens eindelijk het succes krijgen wat hij verdient. (8,5/10) (Excelsior)

Deel: