In 2014 ontstond Causes en dat leverde al snel succes. Voordat Causes ontstond heeft zanger Rupert Blackmanechter nog lange tijd solo gewerkt. De Britse zanger verhuisde in 2008 van Engeland naar Nederland en hier brak hij door, met Causes.. Het succes bracht de band vrijdag naar haar grootste festival optreden tot nu toe op de India stage van Lowlands.

De Utrechtse band opende haar set met een redelijk grote radio hit ‘To The River’. Het publiek, wat vooral bestond uit vrouwen, bleef rustig luisteren met gesloten ogen. Niemand ging buiten de gebaande paden. De band noch het publiek. Het was braaf en het bleef braaf. Rupert had af en toe moeite zijn stem in toon te houden.

Causes is een band uit de categorie: als we gewoon steeds het zelfde spelen, creëren we vanzelf een hit. Maar voordat we deze formule de grond in gaan boren kunnen we niet ontkennen dat het werkt. De catchy popteksten en melodieën die, soms tot vervelens toe, vaak terug komen weten het publiek wel in euforie te stemmen.  Een goed voorbeeld is een nieuw nummer die op het volgende album te vinden zou zijn. De vraag: Hoe vaak zingt Daft Punk ‘Around the World’? kun je voor de ultime Hollandse touch veranderen in: Hoe vaak zingt Causes ‘We Breath Together’ in haar nieuwste nummer?

Wanneer de tweede grootste hit van de band ‘Walk On Water’ wordt ingezet breekt voor het eerst het publiek pas echt. Herkenning in het nummer wordt gevonden en ook de, tot nu toe, nog niet tevreden gestemde mensen begonnen mee te zingen. De grootste hit ‘Teach Me How To Dance With You’ werd uiteraard bewaard voor het laatst. De fans verlieten gemoedelijk en tevreden de tent, terwijl wegliep op zoek naar een show die ze niet zo snel meer zouden vergeten.

Foto (c) Sander van den Berg

Deel: