De 24ste editie van Lowlands staat met haar officiële eerste festivaldag pas net in de startblokken als de runner-up van de Alpha line-up Jake Bugg aan zijn show begint. Official opener Tom Odell trok duidelijk meer de aandacht dan Bugg. Waar Tom Odell een volle Alpha tent achterliet, opende Bugg voor een bijna half gevulde mainstage.

Jake Bugg staat erom bekend om emotievolle nummers emotieloos te spelen. Ook op Lowlands leek Bugg niet van plan te zijn emotionele kant te laten zien. Met set opener ‘On My One’ leek hij het publiek nog niet voor zich te winnen. Zelfs ‘Messed Up Kids’, wat toch een bekend nummer is, deed niet veel bij het publiek. Het publiek leek te genieten van de zuivere stem van Bugg, maar had er tot dusver nog niet de behoefte aan om er meer mee te doen dan te gebruiken als undertune voor de dagelijkse gespreksstof. Het rumoer in de tent overstemde het geluid van Jake Bugg. Echter zat er wel een keerpunt. Toen Bugg een van zijn oudere nummers speelde, waarin hij meer de country vibe laat horen, leek het publiek wat meer aandacht te krijgen voor Jake en zijn band. Meer country, minder gezwoel. Helaas was de setlist van Bugg niet helemaal gebouwd op de reactie van het publiek. Al snel verloor Bugg alweer de aandacht van zijn publiek, maar kreeg het weer terug bij het powernummer ‘Bitter Salt’. Het altijd lekkere nummer (en ook het bekendste nummer uit het repertoire van Bugg) ‘Lightning Bolt’ werd niet anders dan verwacht door het publiek warm ontvangen.

“I’ve seen it all”,een tekst uit het nummer ‘Seen It All’, beschrijft mooi de sfeer in de Alpha. So did we. We’ve seen it all. Er is meer nodig dan een goede stem, goede band en wat gevoelige country songs. Muzikaal gezien is Jake Bugg zeker op zijn pad. Wellicht wrong time, wrong crowd? Jake Bugg is niet de klein voor de Alpha, maar vandaag was de Alpha wel een beetje te groot voor Bugg.

Foto (c) Sander van den Berg

Lowlands_Vrijdag_Jake_Bugg-2

Deel: