Vorig jaar gooiden Mumford & Sons het over een andere boeg met het album ‘Wilder Mind’, waarop de van oorsprong folkband de banjo links liet liggen. Het album was succesvol, maar kreeg een lauwe ontvangst van critici. Nu hebben ze een nieuwe EP uit waarmee ze opnieuw een andere richting inslaan: ‘Johannesburg’. Zoals de titel al doet vermoeden werden de vijf nummers op de EP opgenomen in de Zuid-Afrikaanse stad, in slechts 2 dagen tijd. Hiervoor werkten ze samen met de twee Zuid-Afrikaanse artiesten Baaba Maal en Beatenberg, en het Britse trio The Very Best. Een klein voorproefje werd al gegeven tijdens het concert in de Ziggo Dome op 23 mei.

Johannesburg – Graceland

9200000058187418Het is eigenlijk een soortgelijk concept als Paul Simon 30 jaar geleden deed met zijn legendarische album ‘Graceland’. Bij één nummer op de EP moet je toch even aan dat album denken: ‘Wona’, hoewel het refrein wel typisch Mumford & Sons is. Net als ‘Fool You’ve Landed’, waarop toch het folkgeluid van de band terug klinkt. In ‘There Will Be Time’ en ‘Ngamilla’ vullen de drie artiesten elkaar perfect aan, terwijl ze in de laatste track, ‘Si Tu Veux’, Baaba Maal de hoofdrol geven en Mumford & Sons er nauwelijks in te herkennen valt. Het is het meest Afrikaans getinte nummer van de EP.

Eigenlijk is het jammer dat het maar een EP van 5 nummers is, want de samenwerkingen klinken fris. Het siert Mumford & Sons dat ze na de kritiek op hun vorige album niet teruggrijpen naar het vertrouwde recept, maar met ‘Johannesburg’ door zijn gegaan met het bewandelen van nieuwe wegen. (8/10) (V2)

Deel: