Na vier decennia Achterhoeks rocken is het mooi geweest. Normaal is niet meer. In deze herhaling van de documentaire Ja, dat was hoken, 40 jaar Normaal worden herinneringen opgehaald aan en met de band. In de documentaire Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal komen Jolink en drie andere bandleden van het eerste uur bij elkaar in een hooiberg om te overdenken wat Normaal de afgelopen 40 jaar betekend heeft.

Jong en anarchistisch
De band brak door met de hit ‘Oerend hard’, bracht veertig albums uit en legde met muziek en optredens de ziel van het platteland bloot. Er is veel archiefmateriaal uit de tijd dat de band nog jong en anarchistisch was. En de muzikanten halen herinneringen op aan drummer Jan Manschot, die terminaal ziek nog optrad en vorig jaar overleed

Dialect
Manschot was in 1974 samen met Jolink de oprichter van Normaal. In de loop van de tijd werd zingen in het Achterhoekse dialect het handelsmerk van de band. Nederland maakte kennis met de kreet ‘høken’, dat zoiets betekent als lol trappen of uit je bol gaan. Het paste perfect bij de uitbundige en ruige stijl van de rockers. Later werd het rustiger en gingen de muzikanten het theater in met het sfeervolle programma Oerend zacht. Vorig jaar kwam aan alles een einde: de band liep op zijn laatste benen. “Mijn gezin ziet al mijn getob aan en verklaart me al geruime tijd voor hartstikke gek”, zei Jolink in het Algemeen Dagblad. “Het is over en uit”.

Ja, dat was høken! – 40 jaar Normaal, 22:45 – 00:15 uur, NPO 1

Deel: