Op zijn nieuwe album ‘In Je Nakie‘ experimenteert singer-songwriter Lucky Fonz III (Otto Wichers) naar hartenlust met elektronische muziek en losse songstructuren. Een verrassende plaat van de man die voornamelijk bekend staat om zijn akoestische folkliedjes. ‘In Je Nakie’ is volgens Wichers het resultaat van een veranderde levensinstelling. “Vroeger leefde ik in mijn eigen droomwereld, nu kijk ik meer om me heen.”

Otto Wichers debuteert in 2005 als Lucky Fonz III met Engelstalige folkliedjes. In 2010 schakelt hij over op het Nederlands met de plaat ‘Hoe Je Honing Maakt’, die hem de hit Ik Heb Een Meisje oplevert. ‘All Of Amsterdam’ uit 2013 is weer Engelstalig, met ‘In Je Nakie’ maakt Wichers zijn tweede Nederlandstalige album.

Verschillende werelden

Flexibiliteit is het sleutelwoord van Lucky Fonz III anno 2016, zegt de 34-jarige Wichers. “Ik ben veranderd de afgelopen jaren. In plaats van in mijn eigen droomwereld te leven, ga ik nu veel meer uit om dingen mee te maken. Ik beweeg me in verschillende werelden, ik hoor nergens echt bij maar voel me overal welkom. Zo kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Dat vereist een soort flexibiliteit. Die levensinstelling is ook mijn muziek binnengeslopen.”

De traditionele folk en pop heeft Wichers dan ook deels verlaten op ‘In Je Nakie’: “De standaard opbouw van een liedje heb ik voor dit album uit het raam gegooid. Ik hoef geen refrein te schrijven als ik dat niet wil en een brug mag best langer duren dan een couplet. Zoals ik de traditionele structuren van het leven wat probeer los te laten, doe ik dat ook met die van mijn muziek.”

Gabbertje

Het levert verrassende liedjes op als ‘Hondenfluisteraar’. “Ik was vroeger een gabbertje”, zegt Wiggers. “Ik was kaal, droeg Aussies en luisterde naar Thunderdome. Toen we ‘Hondenfluisteraar’ opnamen vroeg ik aan mijn producer: kun je hier een gabberbeat en een jaren negentig synthesizergeluid onder zetten? Het resultaat is geen gabber maar wel iets dat ik nog nooit eerder heb gemaakt. Wauw, dacht ik! Ik ontdekte dat ik iets kon waarvan ik dacht dat ik het nooit zou kunnen. Het hele album is met dat gevoel gemaakt.”

Trauma

Wichers maakte ‘In Je Nakie’ met producer Sven Hamerpagt. “Ik ben geen kampioen in samenwerken. Dat komt door een soort trauma: ik heb heel vaak te horen gekregen dat mijn ideeën niks waard waren. Maar ik geloofde er echt in. Toen dacht ik: ik luister gewoon naar niemand meer en volg mijn eigen pad. Maar sommige mensen zeggen wel zinnige dingen natuurlijk. Ik moet iemand persoonlijk en artistiek volledig vertrouwen voordat ik ermee in zee ga. Sven Hamerpagt is zo iemand. Door zijn apparatuur en technische kennis kon iets als ‘Hondenfluisteraar’ ontstaan.”

©FaceCulture

Deel: