Causes maakte eind 2014 indruk met hun debuutsingle ‘Teach Me How To Dance With You’. 2015 was ook een succesvol jaar voor de Nederlandse indieband met Britse frontman Rupert Blackman en nu is het album ‘Under Bridges That You Built For Me‘ klaar. Blackman merkt dat zijn liedjes verschillende emoties bij mensen losmaken. “’Teach Me How To Dance With You’ is gedraaid op trouwerijen maar ook op een begrafenis. Het is heel bijzonder als jouw muziek zoveel verschillende emoties losmaakt.”

Rupert Blackman uit Londen woont sinds 2008 in Nederland. In 2013 brengt hij het soloalbum ‘The Light Of Home’ uit en werkt hij als tekstschrijver voor Alain Clark en Mainstreet. Tijdens het maken van een tweede album formeert hij de band Causes. Na ‘Teach Me How To Dance With You’ verschijnen in 2015 de singles ‘Walk On Water’ en ‘To The River’. De band speelt dat jaar op veel festivals waaronder Pinkpop.

Ruimte in muziek

Blackman is erg blij met zijn Nederlandse bandleden: “Gitarist Jan Schröder en drummer Simon Böing-Messing zijn eigenlijk jazz-muzikanten en dat hoor je. Die weten wanneer ze niét moeten spelen. Er zit veel ruimte in onze muziek. Intieme momenten worden afgewisseld met groot uitpakkende gitaarsounds. De balans van die twee uitersten, daar gaat het om in onze muziek. Toen Jan voor het eerst mijn demo van ‘Teach Me How To Dance With You’ hoorde zei hij: dit is wat jij bent. Daar zijn we verder op gaan bouwen.”

Groot compliment voor Causes

De Brit ziet de waardering voor die hit als een groot compliment. “De song kan mensen laten huilen en lachen, het kan voor de mooiste maar ook voor de verdrietigste dag van je leven staan. Ik heb het niet bewust zo geschreven maar het betekent veel verschillende dingen voor luisteraars. Dat is als songschrijver het grootst mogelijke compliment; dat jouw liedje de soundtrack is van belangrijke momenten in iemands leven.”

Dagboek

Blackman noemt zijn liedjes persoonlijk maar niet honderd procent autobiografisch. “Alle teksten zijn heel erg ik, zonder dat ik letterlijke gebeurtenissen uit mijn leven beschrijf. In elke song gebruik ik referenties naar mensen die ik ken en mijn eigen emoties. Alles komt voort uit mijn leven, maar het is geen dagboek. Ik ben trotser op de elf liedjes van dit album dan op alles wat ik ervoor schreef.”

Causes tourt tot april door heel Nederland.

Tekst en video: FaceCulture
Foto: Hans Kreutzer

Deel: