Muzieklegende Graham Nash komt op 28 mei 2016 naar Nederland. De Britse singer-songwriter die The Hollies en supergroep Crosby, Stills, Nash & Young oprichtte zal in het kader van zijn This Path Tonight Tour een seated concert geven in het Utrechtse TivoliVredenburg.

Het zesde studioalbum van de 73-jarige zanger en multi-instrumentalist ‘This Path Tonight’, dat 15 april uitkomt en waar deze tour naar is vernoemd, verschijnt maar liefst veertien jaar na voorganger ‘Songs for Survivors’. Niet dat Nash in deze periode heeft stilgezeten, want hij werkte onder meer mee aan David Gilmore’s (Pink Floyd) zeer succesvolle soloalbum ‘On An Island’, beschreef zijn roerige leven in de spraakmakende autobiografie ‘Wild Tales’ en bracht na eigen strenge selectie met de box-set ‘Reflections’ zijn ultieme carrière-overzicht uit.

De tot Amerikaan genaturaliseerde Brit maakte ‘This Path Tonight’ samen met gitarist en producer Shane Fontayne. Het duo schreef in een maand tijd twintig nummers en nam deze liedjes in iets meer dan een week op. Volgens Nash zelf ‘een reis van zelfontdekking, intense creatie en absolute passie’. Op het album zijn duidelijk echo’s uit het verleden te horen, maar staat Nash ook – na onder meer een echtscheiding en het verlies van dierbare vrienden – midden in het leven. Nummers als ‘Golden Days’, over zijn periode met The Hollies, en ‘Myself at Last’ zijn daar typerende voorbeelden van.

Nash boekte in de jaren zestig furore met pop-rock-formatie The Hollies. Samen met jeugdvriend Allan Clarke richtte hij de band op en met ‘Bus Stop’ (1966) scoorden ze een grote hit. Twee jaar later verliet Nash de groep om verder te gaan met collega’s David Crosby, Stephen Stills en Neil Young, waarmee hij acht studioalbums opnam en een enorme livereputatie mee opbouwde. Tijdens de This Path Tonight Tour, exact vijfenveertig jaar na zijn solodebuut ‘Songs for Beginners’, zal Nash een muzikale bloemlezing presenteren van zijn werk met beide legendarisch bands, zijn eigen solomateriaal en omlijst met fijne anekdotes en herinneringen uit zijn lange loopbaan in de muziekwereld. Een avond popgeschiedenis dus waar iedere liefhebber van klassieke pop-rock bij moet zijn.

Deel: