Afgelopen zomer verscheen ‘Something more than free’, het vijfde album van Jason Isbell, voormalig bandlid van Drive By Truckers. Alhoewel Isbell als bandlid van Drive By Truckers en met zijn voorgaande platen zijn naam als singer songwriter binnen het Americana genre al had gevestigd, lijkt het erop alsof Isbell met zijn laatste CD toch ook doorbreekt bij een groter publiek. In de Verenigde Staten werd het album genomineerd voor een Grammy Award en haalde het nummer 1 noteringen in zowel de Country als Folk- en Rock album billboard charts. Meer dan 150.00 Amerikanen kochten inmiddels het album. Maar ook in Scandinavië, Groot-Brittannië, Duitsland en de Benelux is de plaat goed ontvangen en kreeg het goede recensies.

Grote belangstelling voor Jason Isbell

Het optreden van Jason Isbell stond oorspronkelijk gepland in de Tolhuistuin maar werd tot twee keer toe wegens grote belangstelling verplaatst naar het grotere podium van Paradiso. En zo begon Isbell op een kille vrijdagavond in januari voor een uitverkochte grote zaal van Paradiso aan zijn 8e show van zijn drie weken durende toernee langs een reeks van podia in West-Europese en Scandinavische  (hoofd) steden. De rode draad in de setlist was uiteraard het zo succesvolle album van vorig jaar en het wat mij betreft kwalitatief gelijkwaardige ‘Southeastern’ uit 2013. Een afwisselende setlist die werd geopend met rockende, uptempo en melodieuze songs als ‘Palmetto Rose’, ‘Stockholm’ en de single ’24 Frames’ gevolgd door ‘Decoration Day’, een Drive By Truckers song. Of is het ‘The’ Drive By Truckers zoals Isbell zich hardop afvroeg bij de aankondiging van het nummer. Want ontspannen, zelfverzekerd praatte de kersverse vader Isbell de setlist aan elkaar. Als een gearriveerde ster. Met bandleden die we ook horen op de laatste plaat. En met een passend afgesteld geluidsniveau.

Tranen trekken

Geleidelijk en op een luchtige manier wist Isbell zijn publiek van de eerste tot en met de laatste toon te boeien en mee te nemen en in een melancholische stemming zoals we die kennen van zijn platen. In stem en geluid. Met melodieuze luisterliedjes als ‘Travelling Alone’, ‘Something more than free’, het wiegende ‘Speed Trap Town’ en het bijna tranentrekkende ‘Cover me up’ halverwege de avond. Met prachtig en subtiel gitaarwerk van gitarist Sadler Vaden. Amerikaanse muziek om je ogen bij te sluiten. Op plaat maar ook in het inmiddels warme Paradiso. Ver weg van de kilte van buiten. En dat is een compliment aan het adres van de bijna 37-jarige Amerikaan uit Nashville wiens muzikale pad na het verlaten van Drive By Truckers met het album subtieler en zachter lijkt te worden en van wie we nog veel zullen gaan horen. In Paradiso zagen we vrijdag een artiest die slechts een mini hitje verwijderd is van een sterrenstatus.

Deel: