Op zijn vierde album ‘Higher Than Here’ verwerkt James Morrison veel persoonlijk leed. De 31-jarige Britse singer-songwriter brak in 2006 door met ‘You Give Me Something’ en verkocht sindsdien miljoenen platen. Maar hij zat lang niet lekker in zijn vel en de band met zijn beide ouders was moeizaam. “Ik moest mijn vader verliezen, een kind krijgen en 30 worden om me te realiseren dat ik best oké ben.”

James Morrison was in 2006 de eerste van een nieuwe generatie Britse singer-songwriters die doorbrak. Onder meer Ed Sheeran, George Ezra, James Bay en Sam Smith volgden, allen noemen ze Morrison een belangrijke inspiratiebron.

Onzeker

James Morrison was vanaf zijn eerste single een succes maar heeft er lang niet van kunnen genieten, vertelt hij: “Ik ben altijd onzeker geweest, vanaf dag één. Dat ik gelijk zoveel succes had, maakte het eigenlijk nog erger. Waarom gaat het mij zo goed en anderen die net zo goed zijn niet? Ik schaamde me voor mijn succes.”

Nieuwe sound

Het schrijfproces voor ‘Higher Than Here’ verliep aanvankelijk niet echt soepel, zegt de singer-songwriter. “Ik probeerde een nieuwe sound voor mezelf te creëren maar wist niet goed hoe ik dat moest bereiken. Wat ik maakte liet me volledig koud, ik voelde er niks bij. Dat werk heb ik toen geschrapt. Ik probeerde te vergeten waar ik vandaan kom. Dat ik gewoon zing, teksten schrijf en gitaar speel. Ik verloor mijn zelfvertrouwen en geloofde niet meer dat ik een goed album kon maken. Pas toen ik stopte met me er zo druk over maken, viel alles opeens in elkaar.”

Diep dal

Veel liedjes op ‘Higher Than Here’ hebben een zwaarmoedige insteek. “Ik speel een beetje met het idee van de hemel en de hel. Vanuit een diep dal weer naar boven klimmen. Want zo voelde die periode voor mij.” James Morrison verloor zijn vader in 2011 en de band met zijn moeder is altijd moeizaam geweest. Hij schreef ‘Too Late For Lullabies’ voor haar. “Veel mensen in mijn familie hebben geworsteld met depressies, vooral mijn moeder toen ik opgroeide. Met dit liedje zeg ik: je hoeft je niet meer slecht te voelen over onze relatie. Want je hebt me geleerd om sterk te zijn door me te leren hoe te vallen. Dat bedoel ik met de zin ‘I can fly by learning to fall’.” De relatie met zijn moeder is de laatste jaren sterk verbeterd, zegt de zanger. “Het gaat nu geweldig. In het nummer bedank ik haar maar tegelijkertijd zeg ik: haal jezelf uit de nesten waar je je hebt ingewerkt.”

©FaceCulture

Deel: