“Ik heb me geprobeerd af te zetten tegen het succes van ‘Dat Ik Je Mis’ en wilde iets heel anders maken”. Twee jaar naar haar doorbraak in De Beste Singer-Songwriter van Nederland staat Maaike Ouboter op 1 met haar debuutalbum ‘En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt‘. Een opsteker voor de 23-jarige zangeres die lang worstelde met het succes van dat ene liedje. “Om te kunnen schrijven moest ik weer terug naar het gevoel dat het niet uitmaakt wat andere mensen ervan vinden.”

In mei 2013 zong Maaike Ouboter voor het eerst ‘Dat Ik Je Mis’ in De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ze maakte zoveel indruk met het liedje over haar overleden ouders dat het al snel op 1 stond in Nederland en Vlaanderen. Ouboter zong het nummer op verzoek van de Koninklijke Familie ook tijdens de uitvaart van Prins Friso. Samen met producer Joost Zweegers (Novastar) werkte ze de afgelopen anderhalf jaar aan haar eerste volledige album.

Verwachtingen

Maaike Ouboter voelde veel druk om het succes van ‘Dat Ik Je Mis’ te evenaren, vertelt ze. “In het programma kon ik dat wel loslaten maar daarna was ik me ervan bewust dat er opeens verwachtingen waren. Mensen kenden me als het meisje met de gitaar dat rustige, kleine liedjes zingt. Ik probeerde weer hetzelfde te maken, en dat lukt dan natuurlijk niet.”

Het roer omgooien na ‘Dat ik je mis’

Ouboter overwoog zelfs om het muzikale roer helemaal om te gooien: “Ik wilde iets heel anders maken om te laten zien dat ik meer ben dan alleen ‘Dat Ik Je Mis’. Maar je afzetten tegen iets dat je gemaakt hebt, moet je volgens mij nooit doen. Want het is iets moois waar veel mensen wat aan hebben. Dat mag je nooit verloochenen.” De jonge singer-songwriter voerde vele gesprekken over haar muzikale worsteling. “Schrijven lukte toen echt niet. Ik moest weer terug naar het gevoel dat ik in mijn kamer had toen ik ‘Dat Ik Je Mis’ schreef. Toen het me nog niks uitmaakte wat andere mensen van mijn liedjes vonden.”

Positief blijven

Maaike Ouboter overwint haar writers block en nu is er ‘En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt’. “Die titel heb ik al heel lang, maar ik was bang dat mensen ‘m zouden afschieten. Hij is natuurlijk veel te lang maar ik heb ‘m verdedigd als een leeuw. Want de titel zegt iets over alle liedjes op de plaat. Wat er ook gebeurt: het leven gaat door en het is oké. Ik heb mezelf aangeleerd om altijd van het positieve uit te gaan. Dat is niet altijd makkelijk, maar je merkt toch vaak dat het een volgende dag ineens weer beter gaat.”

(c) FaceCulture

Deel: