Down the Rabbit Hole is een driedaags festival dat dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd op het terrein van bungalowpark ‘In de Groene Heuvels’ in Beuningen. Het festival wordt wel het kleine broertje van Lowlands genoemd. De camping is een integraal onderdeel van het festival en er zijn alleen weekend kaarten te koop, inclusief camping dus.

Het terrein rondom het festivalgedeelte van Down the Rabbit Hole is dan ook omgetoverd in een megacamping. Overal staan tentjes. Bij sommige vraag je je af hoe de eigenaar daar in moet slapen, zo klein zijn ze. Over het hele campingterrein worden nog druk tentjes opgezet en bedden opgemaakt voor de bezoekers zich op het festival storten.

Het eigenlijke festivalterrein wordt van de camping gescheiden door een toegangspoort met een dak van gras, waardoor je als het ware een konijnenhol betreedt. Het muziekfestival vindt plaats op drie podia, ieder genoemd naar een konijnenras. Het hoofdpodium van Down the Rabbit Hole, Hotot, wordt vandaag onder andere bevolkt door Blaudzun, Oscar & the Wolf,  Ryan Adams en Damien Rice. Op de Teddy Widder speelt bijvoorbeeld de legendarische Patti Smith. Rondom de muziekpodia gebeurt van alles, zo is er een walvisbios en draaien her en der dj’s hun plaatjes. Veel bezoekers grijpen de zomerse temperaturen en het avondzonnetje aan om lekker in het gras liggend van de zon, hun biertje en de mensen op het festival te genieten.

Ryan Adams trekt jong publiek

Ryan Adams is een singer-songwriter uit Jacksonville, North Carolina. Adams is het meest bekend als solo-artiest en hij is er mede voor verantwoordelijk dat country sinds het begin van deze eeuw weer in de lift zit bij een jong publiek. De muziek van Ryan Adams is geworteld in de country, maar kent ook sterke invloeden van rock en Americana.

De Hotot is behoorlijk gevuld als Ryan Adams het podium betreedt. Het podium is voor de gelegenheid aangekleed met ouderwetse videogames en larger than life gitaarversterkers. Adams speelt met overgave en zijn set is een afgewogen mix tussen americana en country rock. Het meest overtuigt Ryan Adams in hardcore country nummers als het meeslepende ‘Oh my sweet Carolina’. Het opvallend jonge publiek vindt het allemaal prachtig en de teksten worden uit volle borst meegezongen.

Ook Patti Smith op Down the Rabbit Hole

Patti Smith staat ook wel bekend als de Godmother of punkrock, door haar grote invloed op de ontwikkeling van de punk. Patti Smith is een echte all-round kunstenares, zo maakte ze poëzie, beeldende kunst en natuurlijk muziek. Bekende muzikanten als Michael Stipe, Morrissey en Madonna noemen Smith als belangrijke inspiratiebron.

In 1975 neemt the Patti Smith groep haar eerste album ‘Horses’ op onder productionele leiding van John Cale. Het album bevat een eigenzinnige mix van poëzie en punkrock. Nu, 40 jaar later, is Patti Smith terug in Nederland om het 40 jarig bestaan van het album te vieren. Vanaf de eerste noten van de Van Morisson cover ‘Gloria’ speelt Patti Smith een gewonnen wedstrijd. Het merendeel van het, wat oudere, publiek is gekomen voor een “trip down memory lane” en dat is precies wat ze krijgen. De nummers van ‘Horses’ worden overtuigend en vol overgave gespeeld. Smith heeft met het vorderen van de jaren ingeboet op vocaal bereik, maar haar intensiteit en podiumpersoonlijkheid blijven. Haar gebaren en soms wat prekerige conversatie met het publiek doen soms wat gedateerd aan, maar als ze haar strot opentrekt is dat snel vergeten, zoals in het bijtende ‘Free Money’. Hoogtepunt van de show is een lange en intense uitvoering van ‘Land’ waarin tijdens een van de jams ‘Gloria’ weer terugkomt, uit volle borst meegezongen door het publiek op Down the Rabbit Hole.Ariane van Ginneke- dtrh Patti Smith

Na de integrale uitvoering van ‘Horses’ speelt de band nog een aantal nummers van latere albums waaronder een ijzersterke uivoering van ‘Dancing Barefoot’’.

Onder een donderend applaus trekt Patti Smith een voor een de snaren van haar gitaar stuk tijdens de Who cover ‘My Generation’.

Haar haren zijn inmiddels bijna wit en haar stem haalt de hoge noten niet meer zoals 40 jaar geleden, maar Patti Smith straalt nog steeds energie en kracht uit. De Patti Smith band speelt overtuigend en veel van de nummers hebben veelal de tand des tijds goed doorstaan.

Bij avond is Down the Rabbit Hole nog feeërieker dan overdag met overal lichtjes. Morgen meer op Maxazine.

 

Deel: