Het Best Kept Secret festival is één van de jongste muziekfestivals van ons land. Het festival opent dit jaar zijn deuren pas voor de 3e keer en je kan het festival vergelijken met een drie-daagse jungletocht in de tropen. Best Kept Secret vind plaats aan een mooi binnenstrand in Hilvarenbeek en als kampeerder staat je tentje tussen de wilde dieren op het terrein van Safari-Park de Beekse Bergen. Ook op de laatste dag was het weer genieten geblazen.

Typhoon toont liefde op BSK

Nog voordat Typhoon op het podium staat, wordt het publiek al gek: Het publiek heeft duidelijk zin in een feestje. Met ‘Niets Verwacht’ barst het dan ook helemaal los, wat bij ‘Surfen’ doorgaat en bij het derde nummer staat de hele tent te bouncen. Het is Typhoon’s laatste show van het weekend en toch staat iedereen op het podium te springen. Natuurlijk staat Glenn met z’n blote voeten op te treden. Hij en de volledige band staat weer te knallen als een malle met ‘Brand Los’, waarna het toch wel even tijd is voor wat rust. “Wie is er hier helemaal alleen om kapot te gaan? En wie is er hier om kapot te gaan en om liefde te delen? En wie kan niet meer denken?” grapt Typhoon. “Bedankt voor de liefde.”

Een jaar geleden kwam ‘Lobi Da Basi’ uit en Typhoon is er erg trots op dat het album het zo goed doet. En dat hij met zijn Titanenband alweer een hele periode langs de grote festivals mag gaan. Zittend op een speaker spreekt hij, alleen op het podium zittende, het publiek toe en gaat het praatje over in ‘Sta Me Toe’. Een prachtig nummer over wat je eigenlijk had willen zeggen.

Als de band terug is gaat het gas er weer op met ‘IJswater’. Bij ‘Bumayee’ moeten we vooral de wave-van-liefde doen; Tijdens dit nummer krijgt drummer Drummakid ook de mogelijkheid om zijn skills te laten horen.

Het prachtige nummer ‘Liefste’ wordt gevolgd door ‘Hemel Valt’, waarbij een mooie verassing is dat Typhoon zijn vader mee heeft genomen naar de show. En op vaderdag mag Pa de Randamie ook van het feestje genieten, er word zelfs nog een dansje gedaan. ‘Zandloper’ is het laatste nummer en het is duidelijk dat de mannen plezier hebben op het podium. Bij dit nummer om stilte vragen heeft natuurlijk helemaal geen zin. Iedereen in het publiek doet gewoon mee met de blaaspartij totdat de band weer verder gaat met spelen.

Royal Blood

The heren van Royal Blood bewijzen dat ze op de mainstage kunnen staan met alleen een basgitaar en drums. Wat een geluid kunnen de mannen produceren, een gitarist hebben ze helemaal niet nodig. Tijdens ‘Come On Over’ stroomt het veld weer vol; De meeste komen net bij Typhoon vandaan, die er echt een feestje van heeft gemaakt.

‘You Can Be So Cruel’ en ‘Figure It Out’ zijn nummers om lekker op los te gaan, net als ‘Better Stranger’. Met ‘Little Monster’ gaan de vele luchtgitaren weer de lucht in, dan weet je dat het goed is. Het gitaarwerk is zo lekker en de drums nemen je mee in een trance, hier moet je wel van genieten. Bij het laatste nummer ‘Out Of The Black’ koppelt drummer Ben Thatcher zich los om zelf even lekker te gaan crowdsurfen.

Sohn

Een artiest die je echt laat wegzweven op de klanken die hij maakt is Sohn, die op stage two mag spelen. Heel spectaculair om naar te kijken is het niet, zittend achter een mixtafel en Macbook. Dus ogen dicht en genieten.
Met ‘Warnings’ opent Sohn zijn set, gevolgd door ‘The Chase’. Bij het derde nummer start hij verkeerd in “That’s not right at all” veronderschuldigd hij zich. Een druk op het juiste knopje en het publiek herkent gelijk het mooie ‘Tremors’. Vanaf nu lijkt alles wel goed te gaan. Tijdens ‘Bloodflow’ krijg je zelfs met de ogen dicht de lichtshow mee.

Alt-J sluit Best Kept Secret waardig af

Het is voor alt-J de tweede keer dat ze op Best Kept Secret staan en zoals alt-J zelf zegt is Best Kept Secret een fantastisch festival in een speciale setting. Ze openen slim met een bekende, ‘Hunger Of The Pine’, wand vrijwel iedereen kent wel het stukje “I’m a female rebel”. Je zal alt-J niet over het podium zien stuiteren. Dat past totaal niet bij de muziek die ze maken, maar de aparte stem van zanger Joe Newman houdt het interessant. Voor het oog zijn er de visuele effecten op het podiumgrote scherm achter de band.

‘Fitzpleasure’ en ‘Something Good’ zijn nummers waar de grote fans op los gaan, maar met ‘Left Hand Free’ nemen de mannen van alt-J echt iedereen mee. Bij de intro van ‘Dissolve Me’ wordt Newman verstoord doordat er een kabel losgemaakt moet worden. Deze interruptie zorgt er helaas wel voor dat hij even naar de juiste toonhoogte moet zoeken. Desalniettemin blijft het een lekker nummer om op te dansen. Als er door alt-J gevraagd wordt of we er klaar voor zijn, weet het publiek al wat er gaat komen. ‘Matilda’ wordt waarschijnlijk door iedere vrouw in het publiek meegezongen en de mannen kunnen er ook wat van.

Heel langzaam gaat de zon onder op de langste dag van het jaar terwijl de mooie kleine ‘Interlude I’ wordt gevolgd door ‘Tessellate’. Hierna is het tijd voor het andere nummer wat we allemaal kennen: ‘Every Other Freckle’. Ze spelen onder anderen nog ‘Warm Foothills’, Lovely Day’ en de prachtige ‘Nara’. Maar de echte topper van de avond en afsluiter is natuurlijk ‘Breezeblocks’. Met de woorden “Please don’t go. I love you so” nemen we dan afscheid van alt-J en van een fantastische derde editie van Best Kept Secret.

Foto’s Armelle van Helden / Maxazine.nl

Deel: