Het is alweer twee jaar geleden dat Maaike Ouboter indruk maakte met het emotionele ‘Dat ik Je Mis’ in het tv programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Maar door die doorbraak ging ze niet gehaast de studio in om al gelijk een album af te leveren, maar nam ze daar rustig de tijd voor. Twee jaar later is er nu dan eindelijk het debuutalbum ‘En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt’, waaraan ook Joost Zweegers van Novastar zijn medewerking heeft verleend.

ouboterHet album opent met die ene grote hit van twee jaar geleden. Het daarop volgende nummer ‘Anders’ heeft ook afscheid als thema, maar klinkt lichter. Het nummer heeft wel een beetje de sound van Novastar op zijn laatste album ‘Inside Outside’. Wie dan nog niet onder de indruk was raakt dat waarschijnlijk wel bij het daarop volgende zwoele ‘Smoor’. Dat begint als een ballad, maar na 2 minuten veranderd in een psychedelische track die zo 40 jaar geleden uitgebracht had kunnen zijn. En mocht je dan nog steeds niet onder de indruk zijn (wat bijna niet voor te stellen is) dan zorgt Maaike er wel voor in de breekbare ballad ‘Lijmen’. Of in ‘Maarten’. Een eerbetoon aan Maarten van Roozendaal die duidelijk een grote invloed op haar heeft gehad. Zo bewijst de tekst met onder andere een de verwijzing: ‘En Ik hoef niet veel te zeggen of te redden, en jij hoeft ook niet gered’.

Ondanks de zeer persoonlijke teksten zijn het niet alleen maar sombere songs op het album. Ze compenseert dat met o.a. ‘23 april’ over de ontmoeting van haar ouders en ‘Jij de Koning’ over haar broer.

Als ze al niet had overtuigd met dat ene nummer dan doet ze het nu wel met haar debuutalbum. Waarop ze een zeer persoonlijke inkijk geeft in haar persoonlijke leven. Verpakt in mooie teksten en mooie melodieën. (9/10) (Sony Music)

Deel: