Na een geslaagd optreden op het Eurosonic festival in januari dit jaar is het hard gegaan met Gavin James. De jonge Ierse singer-songwriter scoorde een grote hit met ‘The Book Of Love’ en bracht het album ‘Live At Whelans’ uit. Zijn aanstaande optredens in Paradiso en De Oosterpoort zijn al uitverkocht en hij staat op Pinkpop. Momenteel legt Gavin James de laatste hand aan zijn eerste studioplaat en die zou zijn fans wel eens kunnen verrassen. “Je zult weinig akoestische gitaren en veel rare synthesizers horen.”

De nu 23-jarige Gavin James speelde jarenlang in de kroegen van Dublin. In 2013 en 2014 bracht hij twee EP’s uit die hem naast veel aandacht een contract met het Warner label opleverden. Zijn eerste volledige album is een akoestische live plaat: ‘Live At Whelans’. Daarvan wordt ‘The Book Of Love’ (een cover van The Magnetic Fields) een hit. Op zijn nieuwe single ‘For You’ is geen akoestische gitaar meer te horen, een voorbode van wat er op zijn eerste studioplaat te horen zal zijn, aldus James.

Twee jaar schrijven

Over ‘Live At Whelans’ vertelt hij: “Normaal maak je eerst vier studioplaten en daarna breng je pas een live album uit. Het leek me leuk om dat juist andersom te doen. De liedjes komen niet uit de lucht vallen, daar is twee jaar schrijven aan vooraf gegaan”, legt hij uit. “Ik heb het expres rustig aan gedaan, nu heb ik de keuze uit meer dan veertig liedjes.” James denkt dat zijn snelle doorbraak mede te danken is aan streaming diensten als Spotify: “Het is waarschijnlijk de snelste manier om een internationaal publiek te bereiken. Je kunt al mijn materiaal daar gelijk beluisteren.”

Gavin James en rare synthesizers

Later dit jaar verschijnt het eerste studio album van Gavin James. Een titel heeft hij nog niet. “Het wordt echt totaal anders dan de live plaat. Veel rare synthesizers, niet wat mensen van mij verwachten waarschijnlijk. Het zou erg makkelijk zijn om met een band in de studio te gaan staan om een akoestische plaat te maken”, verklaart hij. “Maar in plaats van een akoestische gitaar gebruik ik op de plaat bijvoorbeeld een Moog synthesizer met galmende gitaren en breakbeats op de achtergrond. Dat klinkt vreemd maar het past echt goed bij de songs.”

Gavin James speelt vrijdag 12 juni op de Brand Bier stage van Pinkpop om 19.15 uur.

(c) FaceCulture

Deel: