Palma Violets stond eind 2012 met slechts één single uit op de cover van de NME. Datzelfde blad riep Best Of Friends uit tot song van het jaar. Debuutalbum 180 volgde in februari 2013 en toen mochten de Britten gaan toeren tot ze erbij neervielen. Aan het einde van die periode was de sfeer in de band verziekt maar moest er wel een nieuw album komen. Palma Violets herpakte zich op een boerderij in Wales waar Danger In The Club grotendeels ontstond. “We moesten de vriendschap herstellen om samen weer songs te kunnen schrijven.”

palma-violetsPalma Violets werd in 2011 opgericht in Londen en kende een vliegende start. Het Rough Trade-label was er als de kippen bij om de band vast te leggen. Naar aanleiding van het debuutalbum werd Palma Violets in de Britse pers veelvuldig vergeleken met The Libertines. De band was een succes maar makkelijke jaren waren 2013 en 2014 niet, bekent zanger en gitarist Samuel Thomas Fryer: “Tijdens een lange tournee kom je op een punt dat je niet meer met elkaar praat. Dat sluipt er gewoon in. Naar Wales gaan om nieuwe songs te schrijven is het beste dat we toen konden doen. We kwamen weer nader tot elkaar maar de spanningen hielpen ook wel.”

Zinnig commentaar voor Palma Violets

Palma Violets werkte een maand in afzondering in Wales. Fryer: “We verbleven op een boerderij aan de voet van een berg, de schuur werd onze oefenruimte. Daar leerden we weer goed met elkaar omgaan.” Als de band genoeg materiaal bij elkaar heeft geschreven wordt Danger In The Club met producer John Leckie (The Stone Roses, Radiohead) opgenomen. “Hij liet ons lekker onze gang gaan. Elk idee kwam op de tafel en hij voorzag het vaak van zinnig commentaar. Wij zagen bijvoorbeeld Girl, You Couldn’t Do Much Better On The Beach niet als een serieuze song, maar John overtuigde ons ervan dat het de moeite waard was om op te nemen.”

Niet té goed

De producer stak zijn persoonlijke mening niet onder stoelen of banken, zegt toetsenist Jeffrey Peter Mayhew: “We werden niet vertroeteld of in de watten gelegd, John kan ook wel hard zijn. Als er iets niet lekker liep kon hij haarfijn uitleggen wat hij niet goed vond.” Al met al is de band tevreden met Danger In The Club. “We hebben dit album vooral voor onszelf gemaakt. De plaat moest ook weer niet té goed worden. Want je derde album moet natuurlijk weer beter zijn dan je tweede album,”, lacht Fryer.

Palma Violets speelt zondag 19 juli op Dour festival.

(c) FaceCulture

Deel: