Een grote groep jonge Nederlandse hiphop artiesten gaat op New Wave een eenmalige samenwerking aan. Het is een initiatief van Kees de Koning, eigenaar van platenlabel Top Notch. In tien dagen werd op Schiermonnikoog een album opgenomen door de nieuwe generatie rappers, producers en artiesten. Van onderlinge concurrentie was tussen de muzikanten geen sprake, zeg rapper Bokoesam: ‘Spelers van Ajax en Feyenoord zijn tijdens een wedstrijd concurrenten maar niet buiten het veld. En in het Nederlands Elftal willen ze samen te presteren. Zo ging het bij ons ook.’

New Wave staat voor een nieuwe generatie hiphop artiesten. In totaal zeventien jonge talenten verbleven voor het project tien dagen op Schiermonnikoog. Onder meer Ronnie Flex, Jonna Fraser, Lil Kleine, Bokoesam en Lijpe doen mee. Van de opnames is ook een documentaire gemaakt, die op Youtube is te zien. New Wave werd mede mogelijk gemaakt door de Buma Music Academy, die muziekles in een eigentijdse vorm weer terug wil brengen op de middelbare school.

Concurrentie

De groep kon het goed met elkaar vinden op Schiermonnikoog, vertelt rapper Iddy: ‘We zijn gewoon direct aan de slag gegaan. Als je met zijn allen goeie muziek maakt, ontstaat er een soort team-gevoel. Dat voelde ik, geen onderlinge concurrentie.’ Lijpe: ‘Iedereen heeft alles gegeven wat ‘ie in huis heeft. We hebben de krachten gebundeld.’ Er was ook veel onderling vertrouwen, vult Bokoesam aan: ‘Soms komt een jongen op een track beter uit de verf dan een ander. Als dat tegen mij gezegd werd, geloofde ik het.’

Zinvol project

De jonge rappers denken dat New Wave voor alle deelnemers een zinvol project is geweest. ‘Lijpe heeft fans die mij nog niet kennen en andersom’, zegt Bokoesam. Lijpe: ‘Wij trekken allemaal views op Youtube en social media. Daar haal je in deze tijd gewoon boekingen uit. Je hoeft niet meer op 1 in iTunes te staan om in Paradiso te spelen, kijk maar naar New Wave.’ Bokoesam: ‘De rapscene is nu veel groter dan vroeger. Op New Wave hoor je het beste dat er nu ongeveer is. Dat vind ik tof.’

Ook Lil Kleine kijkt met veel plezier terug op het maken van New Wave: ‘Als ik niet naar Schiermonnikoog was gegaan, had ik nu veertien nummers minder gehad en zat ik hier niet. Het is goed voor iedereen geweest.’

(c) Face Culture

Deel: