Op het vorige album ‘Record Collection’ uit 2010 ging producer Mark Ronson de kant van hiphop en elektro op. Maar op het nieuwe album ‘Uptown Special’ keert hij weer terug naar de roots van funk en soul zoals hij dat ook deed op het succesvolle album ‘Version’ uit 2007. Maar op dat album schoof hij voornamelijk Britse artiesten naar voren als Amy Winehouse (met de grote hit van de Zutonscover ‘Valerie’), Lily Allen en Kasabian. Op ‘Uptown Special’ geeft hij het podium aan artiesten van de andere kant van de oceaan.

En dat zijn niet bepaald de minste waarmee Ronson voor dit album samenwerkte. Natuurlijk Bruno Mars. Wat de hit ‘Uptown Funk’ opleverde. Maar ook Stevie Wonder (die onbetwist in het openingsnummer ‘Uptown’s First Finale’ te herkennen is aan zijn harmonicaspel), Mystikal, Kevin Parker van Tame Impala, Andrew Wyatt van Miike Snow, en de Amerikaanse producer Jeff Bhasker (die o.a. heeft gewerkt met Kanye West, Jay-Z, Lana Del Rey en Bruno Mars). Maar ook de nog onbekende zangeres Keyone Starr krijgt een plek op het album met het nummer ‘I Can’t Lose’. Een nummer dat niet had misstaan op ‘Off The Wall’ van Michael Jackson.

Want het album grijpt erg terug naar funk uit de jaren ’70 en ’80. Opvallend is dat de invloed van Stevie Wonder naar voren komt in drie nummers waar hij juist niet aan heeft meegewerkt: ‘In Case Of Fire’ (dat sterk aan ‘Higher Ground’ doet denken), ‘Crack In The Pearl’ en ‘Heavy And Rolling’. Van de samenwerking met Kevin Parker is vooral het Steely Dan achtige nummer ‘Summer Breaking’ opvallend. In ‘Daffodills’ komen de werelden van Ronson en Tame Impale geruisloos samen.

In het vorige decennium zorgde Mark Ronson door producties van o.a. Amy Winehouse voor een succesvolle soulrevival. Met ‘Uptown Special’ kan het niet anders als dat hij in 2015 voor een 70’s funk revival zorgt. Want Mark Ronson flikt het opnieuw om met een album te komen waar je als muziekliefhebber moeilijk omheen kunt.

Mark Ronson – Uptown Special (8/10)(Columbia)

Deel: