Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2014. Bekijk hieronder het muzikale jaar 2014 van fotograaf Armelle van Helden.

2014 is het jaar waarin ik maar liefst 50 keer voor Maxazine/Rockmuzine op pad ben gegaan om verslag te doen. 16 van de 50 keer betrof dit een 1 tot meerdaags festival, daar waar mijn hart ligt. Nieuw voor mij dit jaar waren de festivals Down the Rabbit Hole, Encore en The Brave festival. Het eerste festival is vooral gericht op indie-bands, de tweede op hiphop/R&B en de laatste op singer-songwriters. Een divers jaar dus. Benieuwd wat 2015 allemaal in petto gaat hebben.

1. Atari Teenage Riot, Dour – België (18-07-2014) 

1. Atari Teenage RiotOp het Zuid-Belgische festival Dour stond een band die mij omver geblazen heeft, en dat is Atari Teenage Riot. Opgericht in 1992 in Berlijn als links antwoord op de neonazistische techno, door het creëren van hun eigen combinatie van techno en punk: ‘digital hardcore’. Harder dan hard!

 

 

 

 

2. My Brightest Diamond, De Doelen – Rotterdam (05-02-2014)

2. My Brightest DiamondMy Brightest Diamond tijdens het festival Cross Linx op 5 februari in de Doelen Rotterdam, waar klassiek en pop elkaar vinden. Wat een mooie stem heeft zangeres Shara Worden, kippenvel.

 

 

 

 

 

3. Tarja Turunen, Melkweg – Amsterdam (13-02-2014)

3. Tarja TurunenTarja Turunen op 13 februari in Melkweg Amsterdam: zelden iemand zo naturel en echt op het podium zien staan als Tarja, wat een pracht-mens!

 

 

 

 

 

4. Typhoon, Zwarte Cross – Lichtenvoorde (25-07-2014)

4. TyphoonHet optreden van Typhoon op Zwarte Cross was er eentje van: hoe kan het dat deze tent zo enorm leeg is? Gelukkig is het na Zwarte Cross terecht alleen maar bergopwaarts gegaan.

 

 

 

 

 

5. Kid Ink, NDSM Werf – Amsterdam (31-08-2014)

5. Kid InkHet hiphop/R&B festival Encore was dit jaar voor het eerst. Ontstaan uit de clubavonden Encore in Melkweg was de hang naar een eigen festival groot. Mooie namen als Pusha T, Ty Dolla $ign en Kid Ink stonden op 31 augustus in de tent op het NDSM-werf.

 

 

 

 

6. Sinead O’Connor, Melkweg – Amsterdam (28-09-2014)

6. Sinead O'ConnorSinead O’Connor: dit was de eerste keer dat ik haar live zag. Sinead zong niet haar bekendste hit ‘Nothing Compares 2U’, maar dat deerde niet. Wel blijf ik me afvragen, 3 maanden nadien, of ze de teksten die verwijzen naar religie ironisch bedoelt, of dat deze oprecht bedoeld waren?

 

 

 

 

7. Angus & Julia Stone, HMH – Amsterdam (26-11-2014)

7. Angus & Julia StoneAngus & Julia Stone lieten een mooi ingetogen concert zien in de Heineken Music Hall op 26 november.

 

 

 

 

 

8. Assala, ZiggoDome – Amsterdam (21-09-2014)

8. Assala uit SyrieMasterPeace in Concert in ZiggoDome op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede. Artiesten uit oorlogsgebieden traden belangeloos op, artiesten waarvan de landen met elkaar in gevecht zijn. Een van hen was de Syrische zangeres Assala.

 

 

 

 

9. Philip Anselmo & The Illegals, Winston Kingdom – Amsterdam (17-06-2014)

9. Philip AnselmoOp 17 juni stonden Philip Anselmo & The Illegals in de Winston Kingdom, op denk ik voor hun het kleinste podium waar ze dit jaar gestaan hebben, dat kan niet anders. En hard dat het was met hardcore fans, helemaal geweldig om nog geen halve meter van Philip af te staan.

 

 

 

 

10. Ed Kowalczyk, Melkweg – Amsterdam (09-06-2014)

10. Ed KowalzcykEd Kowalczyk heb ik meerdere malen Live gezien, maar nog nooit mogen fotograferen. Op 9 juni was het dan eindelijk zover in Melkweg.

Deel: