Zwarte Cross is het festival van het Oosten, gelegen in Lichtenvoorde. Drie dagen lang muziek, theater en kermis ineen! Dit jaar is er helaas geen metalweide, en is de theaterweide enorm gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Immers, het festival moet weer meer een beleving worden, en daar helpt theater altijd goed bij. Op deze eerste dag komt de regen rond 12 uur nog met bakken uit de hemel zetten, maar daarna is het droog.

Voor de Enschedese gitarist Ad van den Berg, Sem Christoffel en Mart Nijen Es van de VandenBerg’s Moonkings is Zwart Cross een thuiswedstrijd. De band speelt een strakke set, met zanger Jan Hoving als energieke middelpunt. The grunge-mannen van Presidents of the United States (PUSA of Pot USA) nemen het stokje over op het hoofdpodium. Zanger Chris Ballew maakt een hele show van het liedje ‘Kitty’ en heeft er veel zin in. Songs als ‘Peaches’ en ‘Lump’ ontbreken niet. De Spaans/Engelse band Crystal Fighters brengt aanstekelijke Indie/folk. De mannelijke bandleden hebben allemaal een hoofdtooi op van pauwenveren.

The Bayou is een gezellig en knus afgeschermd plein, het podium is een Amerikaans huis met een veranda. Een paar treden op naar de veranda, en je staat op gelijke hoogte met de klassieke bluesrockband met inspiratie uit de jaren zeventig Howlin Rain en The Animen die hun jaren zestig pop, punk en zelfs flarden van soul spelen..

De Roadhouse is het gebouw het dichtst bij de crossbaanwat ook wel the Barn genoemd wordt, een hoog landbouw-gebouw waar vroeger het vee in stond, en waar nu de bands staan die ruw en rauw zijn, waar crowsurfen eerder regel dan uitzondering is, en het klinkt naar Rock (de Nijmegenaren van Navarone), Rock’n Roll (New Yorkers The Jon Spencer Blues Explosion en Dirty Fences, en het Nederlandse Automatic Sam), en Americana/Country Blues (Slim Cessna’s Autoclub). De bandleden van deze laatste band gaan bidden, de zangers Slim Cessna en Jeffery-Paul (tevens lid 16 Horsepower) klimmen over de barrier het publiek in, zingen daar een song of drie en klimmen weer terug het podium op.

Foto’s (c) Sander van den Berg / Armelle van Helden – Maxazine

Deel: