Taylor Swift is verhuisd van Nashville naar New York City, en dat wil ze laten horen ook. Op haar vorige album Red kregen we met ‘I Knew You Were Trouble’ al een voorproefje van de pop ambities van mevrouw Swift. Met ‘1989’ levert ze een album af waarop ze haar country roots van zich af gooit en diep in de hip-hop beats met 80’s baslijntjes duikt. Samen met mede-schrijvers en producers Jack Antonoff, Imogen Heap, Ryan Tedder, Max Martin, Shellback en Ali Payami heeft ze een hele mooie overgang gemaakt van de countrypop naar de pop en soms synthpop kant.

Het enige waar je haar country achtergrond nog in kunt ontdekken is haar songwriting. De teksten zijn verhalend en direct. Hoewel het geen literaire hoogstandjes zijn, en soms boordevol clichés zit, stoort het niet. Want een zin als: “I’m a nightmare dressed like a daydream” doet het toch leuk als bijvoorbeeld een Facebook-status.

De eerste single ‘Shake It Off’ had mijn verwachtingen voor dit album hoog doen spannen. Het is een vrolijk, catchy nummer wat het lekker doet op de radio en in de hitlijsten. Als teaser kwam Taylor voor de release van ‘1989’ met het nummer ‘Out of the woods’. Wederom een heerlijk plaatje met ook weer de potentie om het goed te gaan doen in de hitlijsten. De derde single ‘Welcome To New York’ vind ik persoonlijk een mindere keus als single. Maar als album opener doet hij het dan wel weer goed, want het zet meteen de toon. Hallo nieuwe stad, hallo nieuwe sound.

Het mooie aan dit album is dat je eigenlijk het gevoel hebt naar de radio te luisteren. Hiermee bedoel ik dat eigenlijk bijna elk nummer een single zou kunnen zijn. Dit vind ik zowel een pluspunt als een minpunt. Ik vind het een heerlijk album dat lekker makkelijk weg luistert, alleen gebeurt er weinig spannends op een enkele uitschieter na. Nummers zoals ‘Style’, ‘Clean’ en ‘I Wish You Would’ zijn op dit moment mijn persoonlijke favorieten.

Het toonaangevende muziekblad Billboard heeft al voorspeld dat ‘1989’ in de eerste week al een miljoen keer verkocht zal gaan worden in Amerika. Hier in Nederland is het al op de eerste plaats binnengekomen in de Album Top 100. Ik verwacht dat we Taylor Swift nog wel regelmatig in de Top 40 tegen gaan komen met singles van ‘1989’. (7/10)(Big Machine Records)

Deel: